El jutge Ramiro García de Dios, ara retirat, però amb 30 anys de servei a les seves esquenes, ha qüestionat al programa FAQS de TV3 la resposta a les protestes de la sentència, tant de les forces policials com de la judicatura. Ha estat molt crític amb la policia (hereva de la dictadura) i amb els jutges que no defensen els drets dels ciutadans atacats pels cossos de seguretat. Ha arribat a declarar que no descarta que la policia manipuli proves per condemnar els detinguts als aldarulls de després de la sentència. I afirma que aquestes manipulacions solen "colar" si el jutge no té "una sana i prudent desconfiança cap a l'aparell policial".

García de Dios ha qüestionat molt, des de sempre, la feina de les unitats antiavalots a l'Estat espanyol (se'l coneixia com el azote de la policía per les seves instruccions contra els cossos policials). Ha afirmat que aquests dies a través de la televisió ha vist com la policia cometia delictes: no només de lesions, sinó també delictes contra la integritat moral de les persones, en voler humiliar els detinguts i altres manifestants.

Però García de Dios el que té clar és que el ministre de l'Interior Grande-Marlaska, amb qui va coincidir al País Basc, no assumirà funcions de control de la policia. Afirma que tot i ser jutge té "una mentalitat policial" i que és antigarantista i autoritari.

García de Dios ha acusat Marlaska d'"intensa misèria moral i intel·lectual" per comparar la situació catalana amb la del País Basc en els anys durs d'ETA.

Ramiro García de Dios apunta que un dels problemes en aquest àmbit es troba en la composició de la judicatura, on hi ha una majoria conservadora, una minoria progressista, però també una minoria "neofeixista o autoritària", i ha posat com a exemple d'aquesta el president del Tribunal Suprem de Castella i Lleó. I apunta que l'aparell judicial penal té una "relació promíscua" amb el subsistema policial.

Aquest jutge retirat també ha discrepat amb les penes de presó que han imposat als manifestants alguns dels seus excol·legues i ha assegurat que la presó provisional s'està utilitzant, incorrectament, "com a escarment" i per "provocar desànim". I ha explicat que la presó "és molt dura" encara que les penes siguin curtes: ho sap molt bé perquè va passar un mes a la presó durant el franquisme.

Ramiro García de Dios ha afirmat que amb l'aparell ultrarepressiu que té l'Estat, està encantat amb les protestes violentes, que sap combatre, però que en canvi no sap com enfrontar-se a protestes massives pacífiques continuades.