L'associació de juristes Moviment 24DOS ha presentat avui una querella contra la jutgessa belga que estudia la demanda civil contra el magistrat Pablo Llarena, que també es dirigeix contra Carles Puigdemont i els quatre consellers a l'exili, contra un dels seus advocats, Gonzalo Boye, i contra la traductora de l'escrit.

En la querella, presentada davant l'Audiència Nacional i a la qual ha tingut accés Efe, l'associació considera "del tot inadmissible" la demanda presentada a Bèlgica pel president a l'exili Carles Puigdemont i els quatre consellers a l'exili contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Després de saber que la jutgessa belga no ha rebutjat per complet la demanda i que el procediment segueix endavant després que la magistrada ajornés avui la vista al pròxim 25 de setembre, l'associació ha decidit presentar una querella a l'Audiència Nacional contra la magistrada en la qual sol·licita la declaració de tots els querellats.

En concret, Moviment 24DOS s'ha querellat pels delictes de prevaricació i usurpació de funcions contra la jutgessa belga del jutjat de primera instància francòfon de Brussel·les, que estudia la demanda.

A Puigdemont i els consellers els atribueix "indiciàriament" un delicte de prevaricació i usurpació de funcions en qualitat d'inductors, el mateix pel que es querella contra el coordinador de la seva defensa, Gonzalo Boye. L'associació considera que l'advocat també podria ser autor d'un delicte de presentació de traducció falsa o, alternativament, de falsedat documental "en el cas que actués concertat amb la traductora" per tergiversar les paraules que Llarena va pronunciar en una conferència d'Oviedo, on va negar que existeixin presos polítics.

Un "error" de traducció, segons la defensa de Puigdemont, que avui ha posat de manifest a la jutgessa belga durant l'audiència preliminar.

Però, segons el parer de Moviment 24DOS, "la traducció falsejada tergiversava intencionadament" les paraules de Llarena i "en l'hipotètic cas que alguna expressió hagués estat indicativa de falta de neutralitat", no és competència de la justícia belga estudiar "les conseqüències legals que d'això es derivessin".

A més, la querella inclou la traductora davant "la necessitat de prendre-li declaració", atès que l'advocat de Puigdemont li va atribuir "públicament" l'error de la traducció. L'associació considera que la demanda pretén "violar la integritat i dignitat de la jurisdicció espanyola", "acovardir" Llarena i "perjudicar" la causa oberta pel "procés" al Tribunal Suprem.

Moviment 24DOS està presidit per Nicolás González-Cuéllar, catedràtic de Dret Processal a la Universitat de Castella-la Manxa i soci director del despatx González-Cuéllar Advocats, i entre el seu equip directiu hi ha l'exfiscal de l'Audiència Nacional Ignacio Gordillo i l'exjutge del Suprem Adolfo Prego.