JuntsxCat vol posar tota la maquinària relacionada amb la legislatura parlamentaria en marxa, tot i que no encara no hi hagi acord per a la investidura i la formació de Govern. Per aquest motiu, la formació ha registrat aquest dijous una petició a la Mesa, presidida pel president del Parlament, Roger Torrent, perquè activi la comissió de la reforma del reglament de la cambra. Una comissió que permetria canviar les normes de la cambra.

En l'escrit, registrat per la portaveu del grup, Elsa Artadi, es demana que es designin, d'acord amb la Junta de Portaveus, el nombre de membres de totes les comissions que correspon a cada grup parlamentari per poder-la posar en marxa.

Tot i que en les negociacions per investir Carles Puigdemont com a president es va parlar d'una possible reforma del reglament de la cambra per intentar investir-lo a distància, fonts de la formació descarten que darrere d'aquesta reactivació hi hagi la voluntat d'emprendre una reforma exprés per permetre-la. Si més no, per "ara". L'acord entre les formacions independentistes encara està obert i, tot i que la intenció a dia d'avui no passaria per una reforma del reglament, tampoc es del tot descartable que no s'acabi fent.

Segons les mateixes fonts, la intenció és "activar al màxim tota l'activitat parlamentària possible", a l'espera que es formi un nou Govern i es puguin constituir-se totes les comissions, incloses les vinculades específicament a la gestió governamental.

La comissió de la reforma del reglament és legislativa, és a dir, formaria part del grup de comissions que només es poden crear un cop s'ha format el Govern, però no està vinculada a l'executiu, tal i com han explicat fonts de la formació, després d'haver consultats experts en la matèria. Per tant, la formació considera que la comissió del reglament no quedaria vetada pel 155 precisament perquè, tot i tenir rang legislatiu, no està relacionada amb el Govern, de manera que ja es pot activar, considerant que té un caràcter "permanent". 

 

La normativa parlamentària estableix que la comissió "elabora i reforma el reglament del Parlament i té la condició de comissió legislativa", i que està formada pel president del Parlament -que la presideix-, pels altres membres de la Mesa i pels representants designats pels grups. El reglament també indica que el ple de la cambra, dins la setmana següent a la investidura del president de la Generalitat, per majoria absoluta, a proposta de la Mesa i de la Junta de Portaveus, ha d'acordar el nombre i l'àmbit de les comissions legislatives, que s'han de constituir dins la setmana següent a l'acord de creació.

A més, el reglament també recull que el ple -també per majoria absoluta i a proposta de la Mesa i la Junta, o a iniciativa de dos grups parlamentaris o de la cinquena part dels membres del Parlament- pot acordar la creació o la dissolució de les comissions legislatives. Aquestes comissions s'han de reunir, com a mínim, una vegada al mes.

La reunió de la Junta de Portaveus d'aquest dimarts va decidir, a proposta del PSC, activar el més aviat possible les sis comissions no legislatives del Parlament -la de l’Estatut del Diputat, la de la Comissió de Control de la CCMA, la del Síndic de Greuges, la de la Sindicatura de Comptes, a de Peticions i la de Matèries Secretes i Reservades-, perquè puguin funcionar. Queda pendent, però, decidir qui les presidirà de manera provisional i, sobretot, cal que els portaveus acordin quin número de membres assignen a cada grup a les comissions, donat que en funció de quina quantitat de diputats hi hagi, els independentistes podrien perdre la majoria en algunes d'elles.