El grup de Junts per Catalunya al Senat ha registrat aquest dijous una bateria de preguntes escrites dirigides al govern espanyol per tal que es posicioni sobre la petició de l'Audiència Nacional a la Fiscalia per tal que destrueixi les proves dels atemptats del passat 17 d'agost de 2017 a Barcelona i Cambrils. El document, que inclou tres qüestions al voltant d'aquest tema, planteja que l'executiu central expressi la seva "opinió" sobre aquesta sol·licitud de l'Audiència, si des de la Moncloa se senten "còmodes" amb aquesta situació i quina consideració els mereix que "encara hi hagi moltes incògnites obertes sobre aquests atemptats".

La petició de l'Audiència Nacional reclama la destrucció d'ordinadors, tauletes, telèfons mòbils, targetes SIME, targetes i llapis de memòria, càmeres de fotos, documentació, elements per fabricar explosius, vídeos i banderes de l'Estat Islàmic, així com altres objectes. En l'escrit, els juntaires destaquen que les víctimes dels atemptats del 17-A s'oposen a aquest procediment perquè "han presentat un recurs d'empara al Tribunal Constitucional amb l'objectiu de saber tota la veritat". Paral·lelament, sostenen que si l'alt tribunal dictaminés que "cal mantenir les investigacions per tal d'esclarir aquests fets", tot aquest material que es demana eliminar seria "necessari". A més de demanar l'opinió i si se senten còmodes amb la situació, Junts pregunta al govern espanyol què els sembla que "en ple segle XXI, en una democràcia avançada, hi hagi encara moltes incògnites obertes sobre aquests atemptats com, per exemple, si l'imam de Ripoll col·laborava amb els serveis secrets espanyols o si està realment mort".

L'oposició de les víctimes a la destrucció de les proves

La notícia, que transcendia aquesta mateixa setmana, ha provocat una reacció de rebuig per part de les víctimes dels atemptats a Barcelona i Cambrils. Aquestes s'oposen frontalment a la destrucció de les proves i recorden que tenen presentat un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional perquè busquen esclarir "tota la veritat" i conèixer més informació sobre l'imam de Ripoll.

Al seu torn, la petició formulada per l'Audiència Nacional també trasllada a la policia preguntes sobre el parador on puguin estar els vehicles dels condemnats i dels morts, com pot ser l'exemple de la furgoneta d'Abdelbaky Es Satty, l'imam de Ripoll, dos turismes dels germans Abouuyaqub, la moto de Mohamed Hichami i altres vehicles que els terroristes van llogar per utilitzar-los en els atemptats. El decret del lletrat de l'administració de justícia del servei d'executòries de la sala penal també recull la petició perquè la policia posi a disposició dels seus legítims hereus la furgoneta d'Abdelbaky Es Satty. Ara bé, el cert és que cap dels seus hereus no ha reclamat mai el cos de l'imam.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!