Mentre a Londres el Govern del Regne Unit anunciava que trenca les seves relacions comercials amb Israel, i a Brussel·les la Comissió Europea informava que revisarà l'acord d'associació entre ambdues parts, a Madrid el Congrés dels Diputats debatia una iniciativa per embargar armes al país de Benjamin Netanyahu. Pedro Sánchez s’ha sumat a l’ofensiva d’altres països ampliant la seva campanya contra Israel i ha ordenat al PSOE votar a favor de la presa en consideració d’una iniciativa de Sumar, Esquerra Republicana, Podemos i BNG per revisar la compravenda d’armes a països investigats per genocidi o crims de guerra. Junts per Catalunya i el PNB també hi han acabat votant a favor. El grup parlamentari de Míriam Nogueras ha manifestat la voluntat de millorar la llei en el període d’esmenes i no enfocar la norma únicament en aquest país, sinó en tots aquells que vulneren drets humans.
El text demana establir un embargament total d'armes als països que siguin investigats per genocidi o crims de guerra; és el cas del país de Benjamin Netanyahu, que està denunciat davant la Cort Penal Internacional per la seva massacre de més de 53.000 palestins; actualment amb 14.000 infants en risc de morir de fam en les pròximes 48 hores si no entra més ajuda humanitària a Gaza. El text proposa endurir els controls al comerç amb Israel. A grans trets, la iniciativa planteja trencar amb les empreses d'aquest país qualsevol contracte que sigui de material de Defensa, encara que no sigui explícitament ofensiu; com les armes. Això provocaria que no es poguessin comprar, per exemple, armilles, material antiavalots, tecnologies de 'doble ús' i combustible d'àmbit militar. I, paral·lelament, també s'aposta per reforçar la inspecció de la càrrega dels bucs i aeronaus que estiguin destinats o provinguin d'un estat afectat per un embargament i passin per l'Estat espanyol.
El diputat de Junts Isidre Gavín, durant la seva intervenció, ha insistit que al seu grup parlamentari li “interpel·la” la violència exercida per Israel a Gaza, però també la que es viu a “Ucraïna, Sudan, Líbia i Iran”. “Totes les violències mereixen la reprovació i les eines per evitar-les”, ha manifestat en un discurs en el qual s’ha oposat a les iniciatives com a “arma política” i als “debats de part”. “No he vist el mateix entusiasme per evitar que alguns països donin suport armamentístic i logístic a Hamàs o Hezbollah”, ha manifestat. És per tot plegat que ha insistit en la necessitat de pinzellar aquesta llei durant el període d’esmenes.
Els socialistes deixen en l'aire el seu suport total a la iniciativa
Per altra banda, fonts del grup parlamentari socialista i de la sala de màquines de la Moncloa insisteixen que el PSOE ha votat aquest dimarts a favor, senzillament, d'una presa en consideració. És a dir, que la iniciativa iniciï el seu tràmit parlamentari. Això comporta que la proposició de llei recorri un llarg camí pel Congrés dels Diputats. Durant aquest temps, expliquen aquestes mateixes fonts, caldrà examinar si la iniciativa viola alguna norma d'algun ens del qual l'Estat espanyol n'és membre, com la Unió Europa o l'OTAN.
Paral·lelament, el Ministeri d'Economia ha emès un informe desfavorable a embargar armes a Israel. El departament liderat pel ministre Carlos Cuerpo afirma que l'actual legislació permet un informe individualitzat de cada cas. El text assenyala que, actualment, les autoritats espanyoles poden suspendre o revocar una autorització prèviament concedida si es tingués coneixement que hi haurà un ús indegut de materials exportats.
La recent crisi per la compra de bales a Israel
Precisament aquest dimecres, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, compareixerà al Congrés per donar explicacions sobre la compra —ja anul·lada— de 15,3 milions de bales de calibre 9 mm per un valor de 6,6 milions d’euros a una empresa israeliana. El ministre va defensar-ne la compra, però el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el va acabar desautoritzant, obligant a cancel·lar aquesta comanda. Sigui com sigui, l'executiu socialista no ha trencat les seves relacions comercials amb Israel; els socis situats a l'esquerra del PSOE el pressionen per trencar aquestes relacions. L'incident de les bales va provocar que Esquerra Unida amenacés d'abandonar el govern espanyol; la formació forma part de l'executiu a través de Sumar.
El govern espanyol, favorable a expulsar Israel de competicions esportives
Aquest dimarts, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha estat preguntada com a també ministra d'Esports si l'executiu de Pedro Sánchez també està a favor d'expulsar Israel de competicions esportives. En la seva resposta, ha recordat que Rússia, en motiu de la seva invasió d'Ucraïna, no va poder participar en els darrers Jocs Olímpics i Paralímpics. "Si aquest debat sobre la participació o no d'Israel arriba en l'àmbit de l'esport, correspondrà als comitès esportius", ha recordat, i ha afegit que "Espanya estarà disposada a participar en aquest debat amb la mateixa premissa de no aplicar dobles estàndards".
El Congrés reforma el seu reglament per expulsar els agitadors ultra acreditats com a periodistes
Per altra banda, la majoria que va investir Pedro Sánchez president del govern espanyol en aquesta legislatura ha aprovat la presa en consideració d’una iniciativa per expulsar els activistes d’extrema dreta que actualment estan acreditats al Congrés com a periodistes. Aquests agitadors es dediquen a rebentar les rodes de premsa i a assetjar diputats pels passadissos de la cambra, no pas per interès informatiu, sinó per activisme polític. El màxim representant d’aquest col·lectiu és Vito Quiles. PP i Vox han votat en contra, però la norma ha estat redactada pel PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i Grup Mixt; de manera que tot indica que la llei tirarà endavant. Quan acabi aprovant-se, s’incrementaran les sancions per a tots aquells periodistes acreditats que no respectin unes certes conductes dins la cambra.
Desencallada la regulació del lloguer de temporada
Hores abans d’aquest debat, al matí, s’ha produït una reunió de la Mesa del Congrés. El PP i Sumar han sumat els seus vots per desencallar la regulació dels lloguers de temporada. Han tancat, a partir d’aquest dimecres, el període per presentar-hi esmenes. El partit de Yolanda Díaz ha presentat una esmena a la norma per prohibir les empreses de desocupació com "Desokupa". La norma porta el segell de Sumar, ERC, Bildu, Podemos i BNG; i va iniciar el seu tràmit parlamentari el passat desembre quan el PSOE, Junts i PNB van donar suport a la seva presa en consideració. Però socialistes i populars havien mantingut la iniciativa bloquejada amb constants pròrrogues del període per presentar esmenes.
El Congrés torna a reprovar Óscar Puente
Per altra banda, amb 170 vots a favor, 163 en contra i 13 abstencions, el Congrés ha tornat a reprovar el ministre de Transports, Óscar Puente. Aquesta vegada pel tracte als passatgers de trens afectats per l'apagada elèctrica del passat 28 d'abril; una iniciativa impulsada pel PP. Aquesta vegada, ERC ha votat en contra; Junts i Podemos s'han abstingut. Fa set mesos, aquesta mateixa cambra va reprovar aquest mateix ministre, però pel mal funcionament a l'Estat de Rodalies i Cercanías. Llavors, els independentistes van votar a favor.