Junts per Catalunya i Junts per Pineda de Mar han decidit denunciar davant la Junta Electoral de Zona la llista d'Esquerra Republicana a la ciutat del Maresme, liderada per la diputada Mònica Palacín i on concorre com a suplent, en la primera posició, Janina Juli, dona del president Pere Aragonès. Segons ha avançat La Vanguardia, els juntaires han pres aquesta decisió per "l'ús irregular" de les sigles de Junts x Pineda per part dels republicans en el nom de la seva candidatura per a les eleccions municipals 2023. En un comunicat conjunt de la formació local Junts per Pineda i de Junts per Catalunya, ambdós partits lamenten "haver d'arribar a emprendre actuacions" d'aquesta mena "quan se'ls ha instat de manera amigable que deixessin d'utilitzar el sobrenom que està degudament i legalment registrat".

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Pineda de Mar: tota la llista

La coalició que formen aquestes dues formacions detalla que van registrar el nom de Junts per Pineda l'any 2018 i que ja es van trobar en les eleccions municipals del 26 de maig de 2019 que ERC es presentava amb el nom d'Esquerra Republicana-Junts x Pineda-Acord Municipal; mentre que ells van optar per la marca En Marxa-Junts per Catalunya. "No vam voler fer cap actuació al respecte en les eleccions del 2019, entenent que la utilització d'aquest reclam era fruit de la casualitat, derivada del Junts pel Sí que s'havia utilitzat arreu de Catalunya anteriorment", indiquen en un comunicat.

Junts sosté que han enviat diversos "requeriments" a Esquerra perquè deixin d'utilitzar la marca Junts x Pineda

En aquest sentit, però, des de Junts no estan disposats al fet que els republicans continuïn fent servir el nom de Junts x Pineda en aquesta convocatòria electoral. "S'ha demanat a ERC que no tornessin a fer servir aquest sobrenom, donat que Junts per Pineda és la denominació i sigles d'un partit polític, legalment registrat a la seu del Ministeri de l'Interior del govern d'Espanya i que, a més, utilitzar-lo per part d'Esquerra podria clarament confondre l'electorat apropiant-se d'unes sigles que no són seves", asseveren en el comunicat.

Segons els juntaires, tant representants de Junts per Pineda com de Junts per Catalunya "fa uns mesos es van reunir amb el president local d'Esquerra Republicana i encara no tenen cap resposta al requeriment" fet. "Tampoc hi ha resposta a un burofax que es va enviar a la seu nacional dels republicans demanant la retirada del sobrenom", sostenen. Per això, ara esperen que la Junta Electoral resolgui si ERC pot utilitzar aquest sobrenom. De fet, la marca Junts x Pineda té una pàgina web sota el títol "Plataforma en suport de Mònica Palacín a l'alcaldia de Pineda de Mar".