Junts per Catalunya considera que, davant l'episodi de sequera, el Govern no ha actuat "amb suficient previsió ni anticipació". Aquest dimarts han entrat en vigor les mesures de restricció per la declaració d'excepcionalitat per sequera hidrològica al sistema Ter-Llobregat i a l'aqüífer Fluvià-Muga, unes accions que afecten 224 municipis del país i que concentren sis milions d'habitants. En aquest marc, els juntaires han fet una interpel·lació al Parlament a la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. El diputat Quim Calatayud ha criticat que l'Agència Catalana de l'Aigua està posant "tiretes quan tenim una hemorràgia", en referència a aquestes mesures i a la situació de sequera excepcional.

Des del punt de vista de Calatayud, l'actual situació constata que hi ha hagut un "fracàs col·lectiu" perquè "no hem estat capaços de tractar aquest problema com a cabdal quan compromet el nostre futur". El diputat de Junts ha lamentat que "se n'ha volgut fer d'aquest tema una bandera ideològica, com si amb la ideologia poguéssim suplir el coneixement tècnic". "Tard o d'hora haurem de pagar aquesta prepotència", ha apuntat. Quim Calatayud ha volgut recordar les paraules de la consellera Teresa Jordà, que el novembre de 2022 va assegurar que hi hauria aigua "per a un any": "Per desgràcia no és real perquè, si es manté el desembassament, es pot entrar en la situació d'emergència al sistema Ter-Llobregat a l'agost i que hi hagi limitacions de consum domèstic".

El juntaire ha retret que l'ACA només "tiri pilotes fora" i "traspassi la seva responsabilitat als ajuntaments". A parer del diputat, "no s'han fet les inversions necessàries" en infraestructures i considera que "som en una situació molt complicada i ens encaminem a una situació pitjor". Calatayud ha instat Jordà a impulsar un pla director d'aigües regenerades, en la línia d'on va Europa: "El tractament i el reaprofitament de l'aigua per regeneració d'aquesta que hagi estat prèviament depurada".

Teresa Jordà posa en relleu les mesures excepcionals

En resposta al diputat, la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha assenyalat que fa "més de dos anys que patim una manca de règim normal de pluges" i ha situat l'escenari actual com "el pitjor de les darreres cinc dècades", sent "molt pitjor que l'episodi de 2008". "Durant aquest temps, ha estat essencial la dessalinització o la regeneració perquè l'any passat vam aportar 560 hectòmetres cúbics al sistema —que suposen pràcticament el que hi ha a l'embassament de Sau— claus ja que, en cas de no ser així, estaríem en una situació encara pitjor, a les portes d'una excepcionalitat on l'aigua de boca no estaria garantida".

Jordà ha defensat que les mesures que aquest dimarts han entrat en vigor suposen "una caixa d'eines per abastir d'aigua tots els municipis" i ha avisat que aquesta sequera "no serà excepcional, sinó que formarà part de la nova normalitat". Per això, ha explicat que seguiran planificant "infraestructures hídriques per tenir un país preparat davant els canvis que vindran".