El vicepresident, Oriol Junqueras, ha evitat explicitar cap diferència amb el president, Carles Puigdemont, però tampoc no ha calgut. El responsable d’Economia ha eludit un cop i un altre fer cap valoració de la proposta de Puigdemont, exposada ahir gairebé a la mateixa hora i al mateix lloc, davant del Cercle d’Economia, sobre la rebaixa de la pressió fiscal als catalans, començant per les rendes més baixes.

“La nostra postura és molt coneguda i no he canviat d’opinió”, ha repetit tants cops com se li ha demanat. Però és coincident amb la de Puigdemont? “La nostra posició, almenys des de juliol del 2013, és que cal fer el possible per rebaixar la pressió a les rendes mitjanes d’aquest país i treballarem perquè així sigui i és evident que per aconseguir-ho, com per tantes altres coses, calen majories parlamentàries, com per exemple per aprovar pressupostos”.

I d’aquí no ha sortit. La proposta de Puigdemont de rebaixar la pressió fiscal als catalans, començant per les rendes més baixes, va arribar ahir després que fa menys de dues setmanes la filtració d’un dels escenaris amb què treballa Economia, per rebaixar la pressió a les rendes mitjanes i baixes i compensar-ho amb un increment de les de més de 90.000 euros, va desencadenar la primera crisi pública de Govern de JxSí. Puigdemont va sortir en aquell moment a descartar públicament la proposta, i des de Presidència es va fer notar el malestar pel fet que es plantegés sense fer-ho saber prèviament als socis de Govern.

Avui des de vicepresidència s’ha evitat admetre que també ells desconeixien aquest cop la proposta del president, tot i que la fredor de Junqueras amb les declaracions de Puigdemont resultaven prou il·lustratives. El que sí que es reconeixia és certa inoportunitat de fer públic aquest plantejament tres dies després de portar els pressupostos al Parlament i quan comencen les negociacions amb els grups.

Esgotar la legislatura

No obstant això, en la seva intervenció prèvia, el líder republicà ha deixat clar que ERC no té cap intenció de provocar un avançament electoral, com van apuntar algunes especulacions arran el creuament de declaracions que van protagonitzar els dos socis de Govern dues setmanes enrere.

El vicepresident ha fet aquesta puntualització després que un comentari irònic sobre si els presents eren conscients que hi haurà noves eleccions, ha provocat una rèplica no menys irònica del president del Cercle, Anton Costas, demanant-li si es referia a eleccions catalanes o espanyoles. “En aquest cas, sens dubte a les espanyoles”, ha replicat sense dissimular la retranca.

“Tots saben que no hi ha ningú tan contrari a anar fent eleccions cada dos per tres que nosaltres. Si depèn de nosaltres no serà”, ha assegurat.

Reticències

Davant de l’auditori de representants del món empresarial i financer català que anualment es reuneix a Sitges, Junqueras ha fet una exposició de la situació econòmica i dels pressupostos del Govern, alertant dels riscos i possibilitats.

L’auditori que ha rebut l’explicació amb interès i aplaudiments, no ha amagat les reticències davant del responsable econòmic del Govern. Està en condicions de dir que aprovaran els pressupostos?, li han demanat. "No. No estic en condicions d’assegurar-ho. Evidentment és molt millor que s’aprovin que no pas no”, ha admès, per insistir tot seguit que aquells que no permetin que tirin endavant hauran d’assumir la responsabilitat de no afavorir un increment de 870 milions en despesa social.

Els empresaris han tingut la mateixa sort que la premsa, a les preguntes sobre l’IRPF. “Ara el repte és com som capaços de construir aquestes majories parlamentàries i esperem que hi siguin per prendre decisions com aquestes”, era tot el que afegia a l’aposta per rebaixar la pressió a les rendes més baixes que defensa ERC des del 2013, com va recordar insistentment.

També a preguntes dels assistents, ha hagut d'explicar que ERC és una formació “no només europeista sinó defensora d’una Europa federal, de la moneda única, i el Tresor Únic que permeti sustentar les seves decisions”.

Moody's

Així mateix, en ser preguntat sobre què pensava que Moody’s hagués fixat la qualificació de Catalunya per sota de la de Bangladesh, ha advertit que una qualificació d’una administració pública que no controla els seus ingressos no té sentit i que, de fet, l’agència sempre fa referència al “nivell de compromís” del govern espanyol que en termes numèrics controla 19 vegades més els ingressos de Catalunya que la mateixa Generalitat. “Seria bo que tothom fos conscient que les reputacions estan entrelligades”, ha advertit.

Des de la primera fila seguia la intervenció el portaveu de CSQP al Parlament, Joan Coscubiela, escandalitzat per una de les darreres preguntes, en què un dels presents que ha confessat tenir una renda de 200.000 euros anuals ha demanat al vicepresident si el considera ric. "Multiplica per 9 l'ingrés mitjà", ha replicat Junqueras, que ha assegurat que no era rellevant la seva opinió sobre el que considera o no ric. "Tant de bo n'hi hagués molts més", ha ironitzat per insistir tot seguit que des del 2013 ERC el que es proposa és rebaixar la pressió en les rendes mitjanes i baixes.

La conferència del 2013

Aquesta és la intervenció a què ha fet repetidament referència Junqueras sobre el seu posicionament en relació a la pressió fiscal. Es va produir en la cloenda d'una conferència nacional el 2013.