Cristóbal Montoro, el ministre d'Hisenda de Mariano Rajoy, ha mantingut que els comptes de la Generalitat estaven intervinguts. I ha deixat clar que tot el conjunt dels fons estava controlat, en total 28.534.000 euros. Montoro ha negat el delicte de malversació clarament crispant la fiscalia.

"Implicava un control absolut de tots els pagaments i crèdits utilitzats pel sistema pressupostari de la Generalitat de Catalunya. En definitiva, això volia dir que tots els fons estaven controlats", ha explicat Montoro i ha remarcat que el sistema no s'havia aplicat mai a l'estat espanyol. "Era un control absolut fins al punt que vam substituir l'administració general autonòmica", ha detallat.

Montoro ha comparegut amb l'informe d'Hisenda del 2018 que consta en el sumari.

L'exministre també ha volgut aclarir que els informes de la Guàrdia Civil i els investigadors han comptat amb l'assessorament del Ministeri d'Hisenda. "Es va formar un equip humà per assessorar les investigacions policials i judicials. Però una cosa és el control i l'altra cosa són les investigacions que es fan en tribunals i fiscalia", ha matisat. Montoro ha volgut mostrar que és compatible controlar els comptes, però que hi pugui haver alguna irregularitat i que per això es van interposar algunes denúncies. Amb tot, l'únic element que ha estat capaç d'apuntar com a presumpte fet il·lícit ha estat la utilització d'espais públics.

Montoro ha explicat que el control legal que es va aplicar el novembre del 2015 mensualment es va intensificar i es va augmentar el control i "obligar que la Generalitat fes el control de manera setmanal", a partir del 2017. L'exministre ha recordat que Oriol Junqueras li comunica que no passarà aquest control setmanal.

"La reacció del govern no va ser respondre amb una carta, sinó amb una decisió", ha exposat Montoro per explicar que va ser aleshores quan es van intervenir totalment els comptes. I l'exministre ha exposat que no entén com es pot muntar un referèndum sense pressupost.

"Tota la Generalitat està intervinguda", ha remarcat i ha declarat que les urnes no es van pagar amb diners públics.

"Vaig veure inicis de prevaricació perquè uns funcionaris públics convocaven actes per obrir locals públics. I evidentment s'estan utilitzar recursos públics per a una finalitat il·legal. Existeix motiu clar de prevaricació", per això va intervenir els comptes el ministeri, segons Montoro.

Després s'ha volgut curar en salut o s'ha contradit dient que "a vegades els procediments comptables són complexos" i la seva obligació "és estar presents en les investigacions" i ha argumentat que "les activitats del Diplocat ja estan denunciades pel Ministeri d'Hisenda" i que van "fer denúncies en relació a una possible malversació".

"En termes periodístics i anuncis públics, a vegades simplifiquem massa els assumptes complexos, però no em sembla bé que els funcionaris perquè obrin locals públics per fets il·lícits, si això no és un delicte, ja no sé el que és. Com no hi ha d'haver malversació?", ha dit Montoro a preguntes de l'advocat de Carles Mundó, Josep Riba, mostrant aquest fet com a únic possible que avalaria el delicte de malversació.

Sobre la sospita que plana sobre Unipost per la publicitat, les paperetes i les notificacions dels membres de les meses, Montoro no s'ha pogut explicar gaire. I no ha pogut aclarir si sap si hi ha factures pagades a l'empresa de missatgeria.