“No estan sols”. Aquest ha estat el missatge que l’expresident Jordi Pujol ha volgut enviar als presos polítics. L’històric dirigent nacionalista ha reivindicat el “compromís” dels dirigents independentistes processats per rebel·lió pel cas 1-O, als qui ha volgut enviar tot el seu suport. “És important no estar sol, i quan sobre el presoner pesa un perill molt important, encara és més important”, ha assegurat.

L'excap de l'executiu s'ha expressat en aquests termes durant la presentació llibre Reconeixement a Jordi Pujol aquest dilluns. L’obra recull tots els discursos de l’acte d’homenatge del passat 7 de maig organitzat per l’associació Amics de Jordi Pujol. “Han assumit encara més risc que no pas el que s’havia assumit fins ara”, ha justificat l’expresident de la Generalitat, que ha afegit que la presó i l’exili “requereix un cert esforç de compromís”.

Pujol ho ha comparat amb la seva situació de pres polític del franquisme, que ha dit que ho va tenir "més fàcil", perquè llavors hi veia una sortida. "Ara, no", ha lamentat en aquest sentit. Ha alertat que el país es troba en una situació “molt crítica” des d’un punt de vista polític, i que els presos s'enfronten a riscos de "gran magnitud".

En l'acte de presentació, el pujolisme ha reivindicat el seu llegat polític “sense complexos”, separant-lo de la “taca” que pesa sobre l’expresident. Davant la seva presència, els seus amics han denunciat l’”esmicolament del pujolisme” i les “ganes de matar el pare”. L'ha acompanyat l'expresident Artur Mas des del públic.

"Ganes de matar el pare"

L’exvicepresidenta Joana Ortega –que no va formar part del seu Govern ni del seu partit— ha fet una defensa “sense complexos” de l’expresident com a “estadista”, pel qual sent “profunda admiració política”. Ortega ha assegurat que la seva manera de fer política ha estat “guia i referent” per a ella, i ha subratllat la seva “voluntat de combinar la construcció nacional amb el pragmatisme”. Ha advertit que, sense entendre “d’on venim”, no podrem saber “cap on anar”.

En la mateixa línia, l’escriptor i periodista Vicenç Villatoro ha lamentat que “la mirada sobre una faceta contamina les altres”, que són el seu pensament polític, l’”exemplaritat” de la seva biografia i la seva acció de govern. Ha exemplificat que Cervantes va estar a la presó acusat de corrupció. “No sé què havia fet, però El Quixot és fantàstic”, ha defensat. Villatoro ha lamentat que, sense una visió “completa” de la figura, no es pot entendre el moment actual: “No crec que cap protagonista de la Transició suportés l’anàlisi sobre la seva biografia que ha hagut de suportar el president Pujol”.

Un dels coordinadors del llibre, Albert Manent, ha estat un dels més punyents. No ha apuntat contra l’espanyolisme, sinó contra el catalanisme que oblida el llegat de Pujol. “El que ens ha de preocupar és la manca de sentit d’Estat en el tractament d’un cas sensible”, ha dit Manent. I ha afegit: “No s’ha portat de manera seriosa. Hi havia moltes ganes de matar el pare i de manera provinciana”. S’ha preguntat si a Alemanya o Espanya farien el mateix amb Helmut Kohl o Felipe González.