Jordi Pujol Ferrusola no podrà sortir del país i haurà de presentar-se cada setmana als jutjats. El jutge José de la Mata ha valorat les peticions de la Fiscalia, el comportament fins ara de Júnior i la declaració que va fer aquest dijous a l'Audiència Nacional. Una declaració que va fer 24 hores després que ho fes el seu pare i a petició pròpia i que se li ha girat en contra.

De la Mata, argumenta en la seva interlocutòria en part la seva decisió de prohibir que Júnior de retirar-li el passaport, als moviments que ha fet el primogènit de l'ex president un cop començada la investigació per ocultar informació als tribunals. Diu el jutge que "Jordi Pujol Ferrusola s'ha estat desfent dels seus actius patrimonials i financers, i fent tot tipus d'activitats per ocular-los i posar-los fora de l'abast dels tribunals". També l'acusa d'ocultar proves i de fer-ho mantenint "contactes amb diferents persones, amics i membres de la seva família, per orquestrar versions, muntar coartades i aconseguir evitar l'aportació de proves a la causa".

Durant la declaració de dijous, Jordi Pujol Ferrusola va argumentar que el patrimoni familiar ve del llegat de l'avi, però el jutge es queixa que en cap moment s'ha aportat cap element, ni per ell ni per altres acusats en la mateixa causa, que ho demostri. El jutge de l'Audiència Nacional, és dur i clar en la interlocutòria on diu que Júnior "es nega a explicar els elements dels que, d'acord amb la seva versió, té coneixement, com ara els productes que successivament va anar invertint; els rendiments obtinguts; les sumes globals aconseguides; les quantitats distribuïdes, el rendiment de comptes finals, així com fins i tot dades obvies i simples relacionades amb la seva administració negant-se, fins i tot, a facilitar el nom de persones (gestors o administradors bancaris als que es refereix però no vol identificar), que poguessin portar llum sobre aquests extrems". El primogènit de l'ex president de la Generalitat va dir dijous al jutge que no recordava l'origen de les quantitats milionàries que s'anaven ingressant als comptes i que no coneixia les persones que feien els pagaments.

El jutge destaca que tots els moviments que fa Pujol Ferrusola un cop ja està imputat fa més difícil, del que ja ho és, la investigació. Per això per de la Mata és bàsic que Júnior no pugui viatjar als països on ha desviat part dels diners investigats, tot i que reconeix que pot donar ordres i fer moviments telematicament o amb una simple trucada de telèfon.

Júnior menteix?

El jutge d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional José de la Mata creu que sí. I ho diu clarament en la interlocutòria: "Des de que van començar les investigacions, Jordi Pujol Ferrusola ha anat fent un progressiu procés de descapitalització de tots els seus actius patrimonials i financers que se li podien atribuir. Faltant clarament a la veritat en les seves declaracions en seu judicial, on va negar que tingués comptes en diversos llocs que la documentació ha demostrat que sí tenia, va fer una clara operació de blanqueig amb la finalitat que la justícia no tingués els béns al seu abast, comprant l'estructura societària abans mencionada (KOPELAND FOUNDATION), va traspassar tots els seus saldos a Andorra a aquesta entitat, per després transferir tots els diners a Mèxic, evitant que la justícia espanyola embargués cautelarment 2.435.000€ només mitjançant aquesta operació".

Entre els diferents serrells de la investigació hi els indicis que apunten que s'haurien fet ventes simulades per serveis inexistents a societats que formar en un entramat per blanquejar diners que després es transferien a Jordi Pujol Ferrusola amb factures falses. De fet, hi ha indicis que es va simular la contractació de Júnior i que hauria cobrat 11 milions d'euros per fer suposats assessoraments, consultories i feines d'intermediari per a empreses que, majoritàriament, treballaven en el sector públic urbanístic. Entre les societats que movien els diners hi ha RAINFORD TOWNING, BANTRIDGE HOLDINGS LTD, FCC i EMTE.

On són els diners?

La investigació ha trobat indicis que "Jordi Pujol Ferrusola ha utilitzat entramats societaris internacionals dissenyats amb l'específica finalitat de blanquejar capitals fora d'Espanya i repatriar-los, així com diferents testaferros que li haurien permès disposar de comptes corrents en altres jurisdiccions ( Mèxic, Andorra, Estats Units, Paraguay, Argentina, Panamà), i fer inversions utilitzant diverses companyies instrumentals", diu el jutge en el seu escrit de mesures cautelars.

Apart dels 2.435.000 euros que envia cap a aMèxic, Jordi Pujol Ferrusola ha anat descapitalitzant gran part de les seves societats derivant part del patrimoni cap a la seva ex dona Mercè Gironès. Gironès va constituir IRIGUEM 2012. Dins aquesta operació li ingressa el 100€ dels béns immobles que el matrimoni tenia a Espanya.

També ingressa 558.000€ a la seva filla. Va ser el 2014, quan estava en marxa el procés judicial. La filla amb aquests diners compra la seu d'una de les empreses del seu pare al carrer Ganduxer.

Organització criminal

La imputació en la mateixa causa de Júnior de Jordi Pujol i Marta Ferrusola surt del supòsit que tota la família actuava com una organització criminal perfectament organitzada. Un clan que actua sota les ordres no del pare, sinó del fill gran, Jordi Pujol Ferrusola que dona les ordres o organitza els diners perquè donin rendiments alts per repartir després entre els set germans i la mare.

Tot i que l'ex president de la Generalitat, Jordi Pujol va sortir dimecres de la declaració sense mesures cautelars després d'assegurar que no tenia res a veure amb els negocis del seu fill i que la fortuna familiar tenia els seus orígens en l'herència de l'avi Florènci, el jutge José de la Mata, persisteix en la idea que la família era un clan mafiós perfectament organitzat. Si té proves, això comportaria un nou delicte i el cas inclouria tots els Pujol Ferrusola.

En la interlocutòria reflecteix que hi havia "pautes comuns d'actuació i coordinació d'activitats" i explica que tota la família va obrir comptes a ANDBANK, a Andorra, simultàniament seguint les ordres de Júnior. Després les van tancar tots de cop i les van obrir a BPA i quan van tenir sospites de la investigació judicial, el jutge els acusa, "d'adquirir estructures societàries absolutament opaques, de les que cada un era beneficiari final".  L'any 2014, tanquen, de nou, simultàniament, aquestes estructures i alguns membres de la família van decidir regularitzar la seva situació amb Hisenda. Júnior no. Ell gira els seus diners a una entitat que es diu ANZUELO DE SOLUCIONES, de Mèxic, de la que s'ha negat, també, a donar-ne detalls.