El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonat a Lledoners, ha fet una crida a les forces sobiranistes a "no perdre energies a mirar-se de reüll" i ha demanat "unitat des de la diversitat i la generositat dels uns amb els altres". En una entrevista per escrit amb Efe, Cuixart  ha deixat clar que Òmnium no entrarà "mai en qüestions de llistes ni de partits", perquè aspira a representar "tothom", i no una "part".

"Des d'Òmnium estem convençuts que cal ser més, segur, però també més determinats i sobretot molt coherents entre allò que es diu i allò que es fa. El límit de l'acció política no pot ser ni les amenaces de violència per part de l'Estat ni la presó", ha reflexionat.

Cuixart considera que el "gran consens" a la societat catalana està al voltant d'un referèndum "acordat, vinculant, tolerat o sota l'auspici internacional", encara que "no podem renunciar a res, sempre que sigui pacíficament i democràticament".

El virus de la violència

Segons Cuixart, hi ha una "voluntat descarada de l'Estat espanyol per incubar el virus de la violència en el si d'un moviment que és i ha estat sempre pacífic", pel que ha demanat a l'independentisme "seguir actuant amb intel·ligència i perseverança".

Per a Cuixart, "violència és que una persona es llanci des d'un balcó perquè la desnonen, o la xacra dels assassinats masclistes", o "l'article 8 de la Constitució espanyola, que reserva a l'exèrcit la preservació de la unitat d'Espanya", o també "mobilitzar 8.000 policies per venir a apallissar població civil perquè porta una papereta a la mà".

Diàleg sense renúncies

Sobre el diàleg rellançat entre el Govern de Quim Torra i l'Executiu de Pedro Sánchez ha dit que el fet que "parlin sempre és bo, només faltaria ". "Diàleg sense demanar renúncies a ningú, és el que hem defensat sempre. Estem davant un conflicte polític de magnituds històriques, el més greu des de la mort del dictador, i només avançarem i trobarem solucions des de l'empatia i el coratge", ha destacat.

Això no obstant, el president d'Òmnium ha considerat "una provocació en tota regla" el Consell de Ministres celebrat a Barcelona el passat 21 de desembre, just "un any després de les eleccions imposades" per l'article 155.

Sobre el recorregut i la profunditat que pot tenir aquest diàleg entre governs, ha indicat que els presos no són "moneda de canvi de res", sinó "palanca de transformació democràtica". Per això, "tot el que sigui bo per a Catalunya ho serà per als presos, al revés no en tinc cap certesa", ha afegit.

Frenar l'extrema dreta

En un missatge a determinats sectors de l'esquerra, Cuixart ha posat èmfasi a dir que frenar l'extrema dreta "és una obligació de qualsevol demòcrata de l'Estat i tots han d'assumir la responsabilitat que els toca, començant per deixar de dir que el sobiranisme ha fet despertar el feixisme", una afirmació segons el seu parer "d'una gravetat històrica, del tot execrable".

"Avui tots som víctimes del feixisme i la intolerància. Combatre'l no admet negociacions ni matisos. El missatge del 'No passaran' és un crit universal contra el feixisme, perquè no es tornin a repetir mai més aquells crims contra la humanitat i sempre defensarem el dret a decidir-ho tot, de tothom", ha recalcat.