Joan Josep Nuet és l'únic exmembre de la Mesa del Parlament que ha fet una declaració llarga durant la compareixença d'avui al Tribunal Suprem on el magistrat Pablo Llarena els ha comunicat el seu processament per desobediència.

El jutge ha volgut demanar explicacions a Nuet perquè les seves abstencions no van impedir que es portessin a votació al ple les lleis sobre el referèndum que havia prohibit el Tribunal Constitucional. Ha insistit en el fet que si hi estava en contra, tal com va acabar votant al ple, per què no hi va votar en contra també en les reunions a la Mesa. 

Segons Nuet el Parlament no va desobeir el Tribunal Constitucional, sinó que va obeir un mandat democràtic. "En una societat democràtica les aprovacions del Parlament no poden comportar penes de presó", ha dit Joan Josep Nuet, remarcant que "en política els errors s'assumeixen amb responsabilitats polítiques però ningú acaba a la presó per fer un debat polític".

Durant tres quarts d'hora Joan Josep Nuet ha respost les preguntes de la fiscalia, l'advocacia de l'estat, el jutge i el seu advocat,  i ha obviat VOX, l'acusació popular.

"He posat en valor el mecanisme parlamentari. Crec que aquest cas i la querella pateix d'una falta de coneixement dels mecanismes parlamentaris que es basen a debatre idees polítiques i quan es converteixen en lleis o resolucions, poden ser suspeses pel Tribunal Constitucional", ha explicat Nuet a la sortida. "En aquest cas s'ha modificat la tradició parlamentària dels últims 40 anys que és el que el tribunal suspenia al final del tràmit parlamentari. En aquest cas s'ha introduït el debat previ i la constitucionalitat prèvia, i evidentment els membres de la mesa d'un parlament no són experts constitucionalistes i per tant poden presentar dubtes i facilitar tràmits que després són suspesos", ha insistit.

"Els membres de la Mesa no som experts constitucionalistes", ha dit Nuet per explicar que els diputats, quan tramiten les iniciatives parlamentàries poden "dubtar" i es poden "equivocar si el que es fa jutjar és la constitucionalitat prèvia d'algunes iniciatives". 

El diputat d'En Comú Podem ha remarcat la rellevància de l'acció judicial contra la Mesa del Parlament: "Només el fet del desconeixement de la dinàmica parlamentària pot fer que s'acusi un diputat de voler desobeir quan veritablement el diputat té un mandat democràtic i té l'obligació de permetre un debat polític seguint el reglament dels seus parlaments". I l'ha extrapolada a altres institucions: "Esperem que això es posi en valor perquè sinó voldria dir que el sistema democràtic espanyol rep un cop molt dur i que a partir d'ara la democràcia espanyola està vigilada o hi ha debats que no poden entrar als parlaments". 

El diputat d'En Comú Podem ha recordat que la interlocutòria de processament conté errors importants, que s'arrosseguen des de la querella de la fiscalia, sobre la seva actuació. Ha dit que el 80% està malament. De sis propostes que diu que va votar a favor, només en van ser dues realment.

Nuet ha respost les preguntes del fiscal sobre cada una de les iniciatives que anava aprovant la Mesa. Ha dit que mai no va tenir la consciència d'estar incomplint el mandat del Tribunal Constitucional. I que al ple hi va votar en contra.

El diputat ha apel·lat als informes dels lletrats que emparaven les iniciatives de la Mesa. Tot i que ha admès que alguna vegada de les que va votar a favor, en tenia dubtes.