Les forces d'ocupació d'Israel han dut a terme un operatiu aquesta matinada que ha tingut com a objectiu un total de sis organitzacions no governamentals palestines. L'exèrcit ha irromput en les seves seus, ubicades totes a la ciutat de Ramala, i ha registrat els locals, confiscat articles i documentació, i clausurat completament per a fer impossible l'accés dels activistes. Ramala està a l'anomenada 'Àrea A' de la Cisjordània ocupada, de manera que es troba sota control civil i militar de l'Autoritat Nacional Palestina. Això significa que les tropes israelianes només haurien d'actuar-hi en coordinació amb aquesta.

Les organitzacions afectades són Al-Haq, que supervisa el compliment dels drets humans als territoris palestins; el Centre d'Investigació i Desenvolupament Bisan, que actua per donar suport a les dones palestines i lluita contra la violència domèstica; la Unió de Comitès de Dones Palestines, que treballa per la igualtat real entre homes i dones; la Defensa Internacional de la Infància, que advoca pels drets humans de nens palestins vivint als territoris ocupats; la Unió de Comitès de Treball Agrícola, que ajuda petits agricultors i comunitats rurals vulnerables; i Addameer, que ofereix suport legal a presos polítics palestins per visibilitzar-los internacionalment.

Aquestes mateixes ONG han denunciat els fets ràpidament a les xarxes socials. Al-Haq ha compartit una imatge en què es veu com la porta de la seu ha estat segellada, acompanyada d'una nota que la declarava "il·legal". Bisan, Defensa Internacional de la Infància i Addameer han compartit imatges similars. Per la seva banda, la Unió de Comitès de Dones Palestines ha denunciat que l'exèrcit israelià ha "confiscat la seva propietat, equipament i documents, i tancat l'oficina de manera brutal", afegint que no és el primer cop que les tropes irrompen a l'oficina. La Unió de Comitès de Treball Agrícola fins i tot ha compartit un vídeo en què es veu com han actuat els militars dintre de l'oficina durant l'operatiu. "Han destruït equipament d'oficina, confiscat material i deixat una ordre de tancament".

Què hi ha darrere d'aquest operatiu?

L'estratègia d'Israel per clausurar aquestes organitzacions ve de lluny. L'octubre de l'any passat, el ministre de Defensa, Benny Gantz, va titllar aquestes sis ONG d'"organitzacions terroristes", acusant-les de cooperar amb el Front Popular per a l'Alliberament de Palestina, que Israel també considera terrorista. Les autoritats israelianes no han fet públiques les proves que donin suport a aquestes afirmacions. Ahir mateix, Gantz ratificava la designació d'aquestes organitzacions com a terroristes després de rebutjar la seva apel·lació.

La decisió de 2021 ja va ser rebutjada per Human Rights Watch i Amnistia Internacional, que van condemnar la decisió com a "pèssima i injusta". "Aquesta decisió és una escalada alarmant que amenaça de tancar la feina de les organitzacions de la societat civil més importants a Palestina", deien en un comunicat conjunt. La isrealiana B'Tselem també assegurava que Israel pretenia silenciar l'oposició. "És una actuació característica de règims totalitaris, amb l'objectiu molt evident de tancar aquestes organitzacions".

I és que aquestes sis organitzacions també van rebre el suport dels ministeris d'Afers Exteriors d'Espanya, Bèlgica, Dinamarca, França, Alemanya, Irlanda, Itàlia, Països Baixos i Suècia, ja que durant anys han rebut finançament dels seus governs. Després d'analitzar les acusacions que vinculen les ONG amb terrorisme, els països van confirmar no haver rebut "informació substantiva" d'Israel que justifiqués la necessitat de revisar la col·laboració amb elles, deien en un comunicat conjunt aquest juliol.