Després del fracàs a la investidura del candidat Pedro Sánchez, el president de la cambra, Patxi López, acudirà dilluns a Zarzuela per abordar amb el rei Felip VI els passos a seguir. El seu predecessor i pare, Joan Carles I, no havia enfrontat en més de tres dècades de democràcia disjuntiva, com tampoc l’acabat d’estrenar López –a qui la cambra ja coneix pels seus tutejos i tocs d’atenció–. Ara, la pilota torna a la teulada del monarca, qui haurà de prendre una decisió institucional.

En virtud de l’article 99 de la Constitució espanyola, si un candidat no aconsegueix la confiança de la cambra “es tramitaran successives propostes en la forma prevista”. És a dir, que Felip VI hauria de convocar una tercera ronda de contactes per sondejar els líders de les forces parlamentàries sobre els seus suports. El monarca tindria temps de proposar un altre candidat fins al 30 d’abril, de manera que la segona sessió plenària fos el 2 de maig, i el 3 es convoquessin les noves eleccions. És així, després que la convocatòria de la primera sessió el passat 1 de març engegués el compte enrere del plaç de dos mesos fins a la dissolució de les Corts. Tanmateix, els terminis de temps per dur a terme la nova ronda de consulta no estan definits legalment.

Candidat: Sánchez o Rajoy

L’interrogant aleshores és qui n’hauria de ser l’escollit. Amb el pacte de El Abrazo signat entre Ciutadans i el PSOE, Sánchez en podria haver aconseguit el blindatge. El seu major aval és la superioritat numèrica de 130 escons, front els 123 del líder del Partit Popular (PP), Mariano Rajoy. Així mateix, a favor té “la mà estesa a esquerra i dreta” perquè s’hi sumin altres forces. I en contra, compta amb el vet insalvable de Podemos als taronges, i un PP gens disposat a facilitar d’un govern de Sánchez, “qui va perdre les eleccions”.

Sánchez podria ser el candidat, si ho volgués, ja que els podemistes pensen celebrar una taula de negociació amb CompromísIzquierda Unida (IU), i les confluències, per elaborar un nou document comú amb què seduir-lo. Podemos voldria prendre la iniciativa per atreure el PSOE, va dir la diputada Carolina Bescansa, malgrat els socis de C’s asseguren que llur pacte no moria amb la investidura.

Però si l’altra alternativa és Rajoy, com a candidat del monarca “en cap cas” tindria el vot del PSOE, com el portaveu Antonio Hernando, va afirmar. Ara bé, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va anunciar que trucarien a Sánchez per proposar-li una nova reunió durant aquesta setmana.

Patxi López, la reina Letícia i el rei Felip VI / EFE

El Rei no proposa ningú

El camí més plausible a hores d’ara seria que Felip VI no proposés ningú, esperant que les forces parlamentàries arribessin a una entesa entre elles. Socialistes i taronges treballaran d’ara en endavant per assolir una majoria, reunint-se amb “col·lectius socials” i altres forces per “enriquir” el text inicial del pacte. Això passa per aixecar el vet al PP, i també a Podemos, sempre que els primers acceptin Sánchez de president, i els segons, “respectin els principis constitucionalistes”, com va afirmar el portaveu de C’s, Juan Carlos Girauta.

Paralel·lament i sense candidat oficial, el grup “d’esquerres” pot seguir treballant i sumar majoria per a la seva proposta –ells voldrien Sánchez–. Però amb independència del cas que sobrevingui, el president de la cambra hauria aleshores d’elevar l’escollit –amb majoria– al Rei perquè el nomeni formalment i es torni a convocar, i celebrar el ple d’investidura.

Noves eleccions

Amb l’enrocament de les diverses formacions, l’adveniment de noves eleccions és un horitzó cada cop menys llunyà. Donat el cas, el socialista Hernando, va evitar la pregunta sobre si el nou document que treballaran per “ampliar” de la mà de C’s podria ser l’avantsala d’una ferma aposta electoral. És a dir, que es presentessin junts als comicis. Per bé que no fos la intenció, la visibilitat d’una nova ronda de reunions amb la societat civil podia incrementar la seva presència mediàtica, i afavorir-los.

Al seu torn, IU i Podemos valorarien presentar-se junts, com el líder d’IU, Alberto Garzón, va dir que estaria disposat si els morats acceptessin les singularitats de la seva formació, dins de la llista electoral. L’aposta també seria beneficiosa per a Podemos, qui en veuria maximitzats els resultats. Però a hores d’ara, l’únic escenari segur és la reunió entre López i Felip VI dilluns, on segurament el primer recordarà de parlar-li de vostè al Cap de l’Estat Espanyol.