Després que el president espanyol, Mariano Rajoy, va dissoldre el Parlament el passat 27 d'octubre, l'independentisme ha recuperat aquest matí el control de la Cambra. Hi ha situat al capdavant el republicà Roger Torrent, amb els vots dels diputats de JuntsxCat, ERC i la CUP presents a l'hemicicle i amb el vot delegat dels tres diputats empresonats. I ho ha fet, a més, sense tensió. El nou president ha llançat nombroses crides en el seu discurs a recuperar la política i les institucions, a "cosir la societat catalana" i a estendre la mà per buscar l'entesa, mentre que els grups independentistes han evitat demanar la delegació del vot dels diputats a l'exili per no encendre un ple que havia de dirigir la Mesa d'edat.

"En el que depèn de mi treballaré incansablement perquè aquesta legislatura, la política torni a situar-se al centre de tot. Conjurem-nos per recuperar les institucions del país i tornar-les a posar al servei de la ciutadania", ha reclamat Torrent en prendre la paraula.

El president ha denunciat els escons buits dels tres empresonats -"de manera absolutament injustificada"- i els cinc exiliats, i ha reclamat que cal posar fi a aquesta situació, però alhora s'ha compromés a buscar l'entesa. "Per damunt de les conviccions hi ha els principis, i vull fer de la democràcia i la convivència els pilars fonamentals del meu mandat", ha garantit en un discurs que ha tancat al crit de "Visca la democràcia! Visca Catalunya!".

roger torrent president parlament - Sergi Alcàzar

Les peces s'han mogut avui al Parlament i l'efecte provocat pel discurs de Torrent s'ha fet evident en comentaris als passadissos de la Cambra i en les declaracions dels grups que han anat desfilant pel faristol de la sala de premsa en acabar el ple.

La CUP s'ha mostrat crítica amb les seves paraules, en especial amb al fet que no hi hagués cap referència a l'1-O. "Aquest discurs no va en el bon camí per materialitzar la república", ha lamentat Carles Riera, que ha situat la intervenció en un marc autonòmic.

Per contra la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha evitat valorar la intervenció del nou president i s'ha centrat en denunciar les paraules reivindicatives del responsable de la Mesa d'edat, Ernest Maragall. És més, quan se li ha demanat explícitament una valoració de la voluntat de consens expressada per Torrent, Arrimadas s'ha escapolit de fer-ho i s'ha referit a declaracions anteriors del nou responsable de la Cambra per assegurar que el seu grup té poques esperances en la voluntat real de consens que manifesta.

Sí han valorat, en canvi, de manera positiva aquesta voluntat d'acord tant el portaveu del PP, Santi Rodríguez, i la portaveu del PSC, Eva Granados, com el líder dels comuns, Xavier Domènech.

De fet, els socialistes aquest cop s'han preocupat ja durant el ple en marcar distàncies amb la contundència del posicionament de C's i PP. En el moment en què Arrimadas ha protestat dins l'hemicicle per la decisió de la Mesa d'acceptar la delegació del vot dels diputats empresonats i n'ha demanat la reconsideració, el socialista Miquel Iceta ha pres la paraula per expressar el seu suport a aquesta decisió que considera avalada pels pronunciaments del Tribunal Suprem i els lletrats de la Cambra. 

arrimadas parlament   alcazar

També les votacions han dibuixat una petita esquerda en el front unionista. Enfront el suport unànime que ha aconseguit recollir Torrent entre els escons independentistes, el seu rival de Ciutadans, José María Espejo Saavedra, ha constatat com, tot i comptar amb el vot de C's, PSC i PP, un diputat unionista ha optat per l'abstenció. Ho ha fet, a més, en les dues voltes de la votació a la presidència.

L'absència dels diputats empresonats i exiliats ha estat constantment present a l'hemicicle. Des que s'ha posat en marxa el ple, en l'escó buit corresponent al responsable del grup de JuntsxSí i els dels diputats absents d'ERC hi havia llaços grocs, mentre que tots els escons corresponents al Govern apareixien buits, tot i que habitualment són el president i els consellers sortints els qui ocupen aquest espai de la Cambra.

Els diputats independentistes, la major part dels quals lluien llaços grocs, han mostrat a més el seu suport als seus companys empresonats i exiliats amb aplaudiments cada cop que s'ha llegit el seu nom per fer efectiu el vot que, com és preceptiu, s'ha fet amb urna i cridant els parlamentaris un a un. Això s'ha hagut de repetir quatre cops. Dues, per escollir el president amb majoria simple en la segona volta, una per als vicepresidents i la darrera per escollir els secretaris. 

En nom dels diputats Jordi Sànchez i Joaquim Forn ha votat el conseller Jordi Turull, mentre que les paperetes del vicepresident Oriol Junqueras les ha introduït la secretària general d'ERC, Marta Rovira. Els independentistes han reconegut que no havien demanat la delegació del vot del president, Carles Puigdemont, i els consellers Clara Ponsatí, Lluís Puig, Meritxell Serret i Antoni Comín, exiliats a Brussel·les per evitar situar la Mesa d'edat en una situació complicada.

constitucio mesa parlament sergi alcazar5

Ha estat la Mesa d'edat que integren el diputat de major edat i els dos més joves, la que ha posat en marxa la maquinària parlamentària a les 11 del matí i la que, en contra del que és habitual, s'ha convertit en el centre de les polèmiques aquest matí a la Cambra.

No només perquè s'ha hagut d'encarregar d'acceptar el vot delegat dels diputats empresonats, la qual cosa ha provocat crítiques d'una part de l'oposició, sinó també per la contundència del discurs que ha protagonitzat el president d'aquesta primera Mesa. Maragall ha aconseguit encendre els escons unionistes afirmant que l'1-O "la ciutadania es va fer mestre del seu destí", abans de concloure la seva intervenció amb un "aquest país serà sempre nostre". Ha estat l'única punta de protestes que ha viscut avui l'hemicicle.

constitucio mesa parlament sergi alcazar7