La llei d’amnistia ni tan sols s’ha pogut debatre al Congrés dels Diputats. La pinça del PSOE, el PP i Vox va impedir fins i tot que es tramités a la Mesa del Congrés dels Diputats, aferrant-se a un informe dels lletrats de la cambra. Malgrat tot, els partits independentistes esgoten totes les instàncies. Després de demanar aquests documents dels serveis jurídics, ERC, Junts, el PDeCAT i la CUP han registrat una petició de reconsideració contra el veto a la tramitació. Consideren que “suposa una vulneració del dret a la llibertat d’expressió i una discriminació ideològica dels diputats i diputades de la cambra”.

En el seu informe, els lletrats del Congrés argumentaven que la llei d’amnistia no té cabuda constitucional, perquè seria l’equivalent a un “indult general”, prohibit expressament per la Carta Magna. Però els partits independentistes rebaten aquest argument: “La institució de l’amnistia és diferent a la de l’indult, perquè la primera té la seva legitimitat a les Corts i es tramita de forma legislativa, i la segona depèn del govern i només pot ser de forma individual”.

 

Tot seguit, el recurs argumenta que la Constitució espanyola “no prohibeix l’amnistia en cap apartat i de fet manté vigent la llei d’amnistia de 1977”, posterior a la dictadura franquista. En aquest sentit, els partits recorden com el Tribunal Suprem ha mantingut la llei d’amnistia, sense qüestionar-ne ni tan sols la constitucionalitat i avalant “la seva plena vigència i, en conseqüència, el seu perfecte encaix dins l’ordenament constitucional espanyol”.

“Al·legar ara que la institució de l’amnistia és inconstitucional suposaria una situació de greuge comparatiu”, denuncia el recurs de reconsideració. “La decisió d’impedir el debat parlamentari sobre l’actual proposició de llei d’amnistia suposa una vulneració del dret a la llibertat d’expressió i una discriminació ideològica dels diputats i diputades de la cambra”, insisteixen en aquesta línia. Per tot això, reclamen que la Mesa reconsideri la seva inadmissió a tràmit i que es pugui debatre. La decisió recaurà novament en la Mesa, en la pinça del PSOE, el PP i Vox.

L'informe dels lletrats

En el seu informe, els serveis jurídics del Congrés plantejaven "comunicar als grups parlamentaris autors de la iniciativa que no procedeix l'admissió a tràmit, en la mesura que, d'un examen preliminar, es desprèn que la iniciativa, en suposar la concessió d'un indult general que afecta una pluralitat de subjectes condemnats per sentència ferma, entraria en una contradicció palmària i evident amb l'article 62 de la Constitució". 

L'article 62.1 de la Constitució espanyola estableix que correspon al Rei "exercir el dret de gràcia d'acord amb la llei, que no podrà autoritzar indults generals".