Junts ha perdut aquest dimarts la majoria al Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) en dimitir la consellera Ivonne Griley, que ha acceptat el càrrec de directora general d’Afers Religiosos del Departament de Justícia que presideix Lourdes Ciuró, també de Junts. La dimissió de Griley deixa en minoria la majoria parlamentària independentista en l’organisme regulador del sector audiovisual a Catalunya. La majoria la conformen ara els consellers Daniel Sirera, nomenat a proposta del PP, i Carme Figueras, proposada pel PSC. Al març del 2020, la marxa del conseller Salvador Alsius, nomenat a proposta d’ERC, havia deixat la majoria independentista en mans del vot de qualitat del president, Roger Loppacher.

La situació en què queda el CAC ha irritat a diversos càrrecs de Junts consultats per ElNacional.cat., no només per com se n’han assabentat i la imatge de desgavell que dona el partit. També perquè el CAC ha de decidir, entre altres coses, l'adjudicació de sis llicències de ràdio i la venda del múltiplex de ràdio i televisió del Grupo Godó, a més a més de redactar els informes periòdics sobre el pluralisme polític, religiós, social, i cultural en l'àmbit audiovisual de Catalunya i de supervisar la neutralitat de la informació que es transmet, tasca que valora sobretot els mitjans de la CCMA, TV3 i Catalunya Ràdio.

Mandat caducadíssim

Per paga, els mandats del president i dels dos consellers vius ja fa anys que estan caducats. Loppacher i Sirera havien de ser renovats fa tres anys. Figueras fa cinc. Els consellers són elegits pel Parlament per sis anys i una majoria de dos terços, a proposta, com a mínim, de tres grups parlamentaris. L’actual composició del Parlament fa imprescindible el concurs del PSC en els nomenaments.

Yvonne Griley

Yvonne Griley (CAC)

Yvonne Griley havia treballat a la direcció general d’Afers Religiosos com a responsable de coordinació i suport a la gestió del 2004 al 2011. Abans havia estat directora de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística i subdirectora de Política Lingüística.

La renovació del CAC no és l’única pendent. El Síndic de Greuges, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), la Sindicatura de Comptes o el Consell de Garanties Estatutàries són algunes de les prop de 30 institucions on més d’un centenar de responsables han exhaurit el mandat. La configuració dels blocs a la cambra catalana ha impedit fins ara l’acord i la suma de les majories qualificades imprescindibles per a molts d’aquests nomenaments.