Confirmat l'acord de govern entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya que servirà per investir Pere Aragonès aquest divendres, el PSC ha assumit definitivament el paper d'oposició, que exerciran de forma "contundent i constructiva". Durant els darrers tres mesos, el seu cap de files, Salvador Illa, ha pressionat el futur president de la Generalitat perquè s'apartés i el deixés a ell provar sort amb la investidura, en tant que guanyador de les eleccions. Ara, ofereix mà estesa en matèries troncals com la lluita contra la pandèmia i la gestió dels fons europeus. Sobre la taula de diàleg, es mostra partidari de ressuscitar-la tan aviat com sigui possible i recorda que si no s'ha tornat a reunir abans ha estat "per culpa del Govern de Catalunya". 

Durant una compareixença des del Parlament de Catalunya, el virtual cap de l'oposició ha emplaçat el nou govern d'Aragonès a restablir ponts des de "la lleialtat i confiança mútues", imprescindible, ha dit, perquè el diàleg pugui fructificar. En aquest sentit, ha lamentat que ja hi hagi qui amenaci amb aixecar-se de la taula de negociació amb l'Estat d'aquí a dos anys si no s'avança, en referència a allò escrit al document pactat entre ERC i la CUP. 

 

Taula de diàleg a Catalunya

Sobre les possibilitats que l'autodeterminació i l'amnistia puguin obrir-se pas en el diàleg amb el govern de Pedro Sánchez, Illa ha mostrat "preocupació perquè es generin expectatives que no són viables en una democràcia com l'espanyola", per bé que ha reconegut el dret de l'executiu català a "plantejar-ho". 

Com ja havia fet durant la campanya electoral, el dirigent socialista ha posat el focus en la necessitat que el nou govern català impulsi la creació d'una taula de diàleg a Catalunya, perquè l'independentisme deixi "d'ignorar" l'opinió d'aquells qui volen seguir formant part d'Espanya. 

Diferenciar-se de Cs

Els estrategues del PSC tenen clar que de cap manera poden assemblar-se al que ha representat Ciutadans durant la passada legislatura. Els d'Arrimadas han estat el primer partit de l'oposició i ara que ells assumeixen aquest rol, aspiren a poder obrir escletxes en l'eterna dinàmica de blocs que ha dividit el Parlament els últims anys. Això sí, tot i prometre no ser obstruccionistes, els socialistes catalans adverteixen que vigilaran de prop l'executiu i replicaran amb contundència quan sigui de menester.