El coronavirus no ha pogut tapar un altre debat: el de la Corona. Després de mesos de continuades revelacions, els escàndols del Rei emèrits ja són a l'ordre del dia. Tant és així que des de La Moncloa s'han vist obligats a construir un tallafocs al voltant de Felip VI i fins i tot Pedro Sánchez ha recuperat la reforma constitucional per a limitar la inviolabilitat del monarca. Després d'uns dies de silencis, el vicepresident Pablo Iglesias ha sortit a la palestra a aplaudir l'actitud del president espanyol, que ha diferenciat d'anteriors secretaris generals i dirigents del PSOE. Admet que és molt complicat separar els escàndols del rei emèrit de la institució de la monarquia.

En un missatge a les xarxes socials aquest divendres, el vicepresident segon del govern espanyol ha posat de relleu el fet que Pedro Sánchez s'hagi posicionat en aquest debat "sobre la utilitat de la monarquia". Aquest posicionament, a parer del líder de Podemos, "suposa una novetat molt important" respecte "l'actitud que tradicionalment han adoptat els líders del PSOE i els presidents del Govern d'Espanya sobre la Corona".

"Amb les seves paraules, el president està assenyalant una cosa evident: creix en la societat espanyola un debat sobre la utilitat de la monarquia", ha assegurat Pablo Iglesias. En aquest sentit, ha assenyalat que "cal posar-ho de relleu per la seva valentia i el seu sentit d'Estat". La responsabilitat d'Estat "no només ha de mirar al passat sinó també al futur i el president demostra amb la seva reflexió el seu compromís amb un futur millor per a Espanya", ha sostingut. Ha subratllat el fet que Felip VI se n'hagi volgut desmarcar, que revela "sensatesa per part del cap de l'Estat".

 

Pablo Iglesias Pedro Sánchez Felip VI Consell Ministres EFE

FOTO: El vicepresident Pablo Iglesias defensa que l'actitud de Sánchez "suposa una novetat molt important" respecte anteriors dirigents del PSOE 

"La nostra obligació com a govern sempre ha de ser escoltar a la societat", ha defensat Iglesias en la seva reflexió a les xarxes. Ha admès que "difícilment" aquestes demandes socials es traduiran en canvis a curt termini, per la correlació de forces que hi ha avui. Però això no implica "que un govern democràtic pugui ser aliè als debats que preocupen el seu poble". I ha conclòs: "Un poble que ja no està disposat a tolerar ni certs privilegis, ni la corrupció ni la impunitat".