Els candidats a liderar el PSC, Miquel Iceta i Núria Parlon, coincideixen a mantenir el ‘no’ a Mariano Rajoy, i posen sobre la taula la separació dels socialistes catalans respecte del PSOE si des de Ferraz es vol imposar l’abstenció.

L’actual primer secretari del PSC i candidat a la reelecció, Miquel Iceta, i la seva contrincant en les primàries d’aquest cap de setmana, Núria Parlon, han parlat aquest dimarts a Catalunya Ràdio sobre la situació del partit, i tots dos han obert la porta a un possible desmembrament del PSOE, en cas que des de Ferraz es vulgui imposar l’abstenció en una hipotètica investidura de Rajoy. 

En aquest sentit, Parlon ha volgut marcar perfil dur afirmant que si esdevé la primera secretària dels socialistes catalans, “no farem una abstenció a Rajoy perquè això és donar-li el govern”. Per la seva banda, Iceta ha afirmat que si el trencament entre PSOE i PSC "ve per la investidura d’un president conservador, seria de rècord Guiness”.

La també alcaldessa de Santa Coloma de Gramanet ha volgut fer bandera de l’autonomia del PSC, de què ha dit que “som un partit sobirà i independent”, a més de voler deixar clar que “no tinc cap problema” en seure amb Susana Díaz i instar-li que “respecti els debats del PSC”. Amb la presidenta andalusa sobre la taula, Iceta ha matisat que no sap si la caiguda de Sánchez ha estat un cop d’Estat “perquè va haver-hi una majoria que va decidir fer-lo fora”. Malgrat això, ha afirmat amb rotunditat que "no sóc feliç" i "em sento trist amb l'embolic del PSOE".

Respecte del que passi a partir de les primàries, Parlon ha assegurat que si guanya "refrendaré Iceta en el seu càrrec de diputat", de què ha dit que és "indispensable" per al partit. Tampoc s'ha estat de donar elogis a la seva contrincant l'actual primer secretari, que ha afirmat que Parlon seria una "bona candidata a la presidència de la Generalitat".

En contra del referèndum de Puigdemont

Sobre el referèndum, Iceta ha constatat que “no pots dir que el vols negociar quan ja hi has posat data”, a més d’instar a trobar una “via catalana” que solucioni el problema amb l’Estat a través del diàleg.

També en aquesta qüestió ha estat Parlon especialment taxativa, tot afirmant que “el que passa és que som una nació però no ens sentim còmodes en un Estat que no ens representa”. Davant d’això, aposta per reconèixer la “plurinacionalitat” d’Espanya i plantejar "un referèndum per a l’acord”, que trenqui “amb el tabú de la nació”.