El primer secretari del PSC i candidat a la reelecció, Miquel Iceta, ha assegurat que no caldria revisar els protocols de relació amb el PSOE tot i que els diputats del PSC acabessin trencant la disciplina de vot del PSOE en el marc del debat d'investidura espanyol. En una entrevista a l'ACN, Iceta s'ha allunyat del posicionament de la seva adversària a les primàries, Núria Parlon, que sí s'ha mostrat partidària d'aquesta revisió. Iceta ha dit que PSC i PSOE no estan d'acord "en una cosa" però ha assegurat que la història que uneix ambdós partits està "molt per sobre de diferències conjunturals que en algun moment es poden produir".

El socialista ha reiterat que el PSC "ja ha decidit que votarà que no" en un debat d'investidura del candidat del PP, Mariano Rajoy i ha afirmat que el partit està disposat a assumir els costos que això comporti si aquesta postura acaba sent diferent de la del PSOE. Entre aquests costos hi ha els econòmics, que ha dit que "són els menys importants". "Pagarem la multa, però aquest no és el cost important", ha declarat. Iceta ha alertat que el cost més important de no oposar-se al govern de Rajoy seria perdre la coherència i la imatge del partit. 

Si això acabés passant, Iceta ha avalat que es mantingui el protocol de relacions que data del 1978, ja que, tot i aquesta diferència, es mantindria la sobirania del PSC i la relació "federal" amb el PSOE per participar en la política espanyola. Iceta s'ha allunyat també de l'escenari que situaria el PSC com un partit completament aliè al PSOE ja que ha dit que, entre d'altres, és necessària aquesta interlocució per poder tirar endavant el projecte federal que defensa, a més de la història que ha recordat que els uneix.

Consulta a la militància

En tot cas, Iceta ha destacat que de moment la postura del PSOE és la que es va decidir en comitè federal i que aposta pel 'no' a Rajoy. Per això, ha dit que no comparteix el criteri d'aquelles veus de la nova gestora del partit que obren la porta a una abstenció. En aquesta línia, ha afegit que si es vol canviar aquesta postura la millor opció és fer una consulta a la militància. "Si es va fer una consulta pel pacte amb C's, raó de més per fer-ho en un tema que comporta una investidura", ha declarat. Per a Iceta, aquesta consulta es podria fer de manera ràpida i facilitant la participació per exemple a través de les xarxes.

Sobre la postura i l'actuació d'alguns membres del partit en la crisi que viu el PSOE, entre ells de la líder andalusa Susana Díaz, Iceta s'ha preguntat "si s'ha calibrat prou bé" les conseqüències dels fets del passat cap de setmana. El socialista ha recordat que Sánchez va ser escollit per la militància i que ara ha deixat de ser secretari general del PSOE després d'un comitè federal on aquesta militància no ha tingut veu. "Planteja contradiccions molt serioses perquè tens algú que té la legitimitat d'haver estat votat per la gent i deixa de ser secretari per una votació que no és dels militants", ha resumit. Segons ell, la imatge que va donar el PSOE en el passat comitè federal "no és la bona".

No al PSOE d'Andalusia

L'exlíder del PSC i fins dissabte passat membre de l'Executiva del PSOE, Pere Navarro, ha cridat a construir ponts entre els socialistes de tot Espanya i evitar que només s'escolti la veu de la federació andalusa, liderada per Susana Díaz: "El que no pot ser és que el PSOE sigui el PSOE d'Andalusia ".

En una entrevista a Europa Press, Navarro s'ha mostrat partidari que els socialistes andalusos tinguin "un pes específic" en la direcció del partit, però demana que el PSOE tingui un projecte comú que uneixi sensibilitats i identifiqui a tots els territoris.