El portaveu del Partit Demòcrata Europeu Catalán al Congrés, Francesc Homs, compareixerà la primera setmana de novembre davant de la Comissió de l'Estatut del Diputat per defensar-se per la petició de suplicatori que ha cursat el Tribunal Suprem per poder investigar-lo per la consulta sobiranista del 9 de novembre de 2014 i, segons ha anunciat, sol·licitarà que aquest òrgan escolti també el que ell denomina altres "testimonis" de l'aquell procés com el president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos.

Així ho ha explicat en la roda de premsa que ha ofert en el Congrés després que la Comissió de l'Estatut del Diputat hagi activat la tramitació del seu suplicatori. Fonts parlamentàries han precisat que s'ha obert un termini de deu dies perquè Homs comuniqui si farà al·legacions i s'ha reservat la primera setmana de novembre per a, sí així ho vol, rebre'l per escoltar els seus arguments.

L'òrgan que presideix el 'popular' Leopoldo Barreda ha pres aquesta decisió sense debat, ja que es basa en una estricta aplicació del Reglament del Congrés. Homs ha precisat després que la seva intenció és acudir a la comissió 2 de novembre, que sol·licitarà que les seves explicacions tinguin caràcter públic.

També sol·licitarà que li donin una còpia de la documentació del Suprem per a malgrat que, a priori, només té dret a veure-la, però no a tenir-la en el seu poder. Homs ha denunciat que encara no té coneixement dels arguments que esgrimeix el Suprem contra ell i que vol estudiar-los a fons per poder defensar-se davant de la comissió.

Dia 2, a porta tancada

Tanmateix, el PDECat assumeix que aquestes peticions es rebutjaran i que, per tant, Homs compareixerà a porta tancada perquè així tenen lloc totes les reunions d'aquest òrgan. I, sabent que no tirarà endavant, també demanaran que es pugui obtenir testimoni d'altres "testimonis" d'aquell procés que va desembocar en la consulta del 9 de novembre de 2014.

Preguntat sobre quines persones haurien al seu judici de desfilar per la comissió perquè els seus membres obtinguin les màximes dades possibles sobre l'ocorregut entorn de la consulta, Homs només ha citat el nom de Pérez de los Cobos, al qual s'ha referit com a "ínclit i distingit membre del PP".

Segons el seu parer, seria pertinent que el pressent de l'Alt Tribunal donés compte davant dels parlamentaris de per què el Constitucional "es va rentar les mans" i "es va anar de cap de setmana" després d'haver dictat una "presumpta suspensió" de la consulta sobiranista però si aclarir "què suspenia exactament".

Homs ha posat èmfasi que, malgrat aquestes imprecisions de Constitucional, el Suprem li vol investigar ara per "desobediència, prevaricació i malversació" el que, ha remarcat "no és una broma".

"Rapidesa" del Suprem

A més, el portaveu del Partit Demòcrata Catalá ha cridat l'atenció sobre la "celeritat" amb què està actuant el Suprem, on va acudir a declarar fa "només un mes". "No em queixo, em sembla excel·lent, però hi ha altres assumptes que segueixen encallats", ha dit, incidint que darrere d'aquest procediment s'entreveu una "voluntat d'intimidar" als independentistes catalans.

"Aquest procés té molt poc de jurídic i molt de polític i políticament ens defensarem", ha remarcat, avisant de què, com "més persecució" hi hagi dels representants polítics catalans, "més rotunda serà la resposta pacífica i democràtica de la ciutadania catalana".

En aquest punt, ha apel·lat als diputats catalans d'altres partits perquè es pronunciïn en contra del seu suplicatori remarcant que el seu vot tindrà "molt valor" per a ell. En qualsevol cas, Homs ha dit tenir assumit que el suplicatori tirarà endavant perquè tot respon a un procés "prefabricat" i PP i Ciutadans donaran suport al seu suplicatori "com a holligans". Encara que també el PSOE ha anunciat el seu vot afirmat, l'afectat no els ha citat.

La Comissió de l'Estatut del Diputat, que presideix el 'popular' Leopoldo Barreda, té un mes des d'aquest dimarts per prendre una decisió sobre això. Després d'escoltar l'afectat, quan aprovi el seu dictamen, l'elevarà al Ple del Congrés, que serà el que prengui una decisió definitiva abans que acabi novembre.

En aquesta votació, el PP, el PSOE i Ciutadans ja han avançat el seu vot a favor d'autoritzar al Suprem per investigar l'exconseller, mentre que els grups parlamentaris d'Unidos Podemos, Esquerra Republicana i el PNB i els diputats del PDECat, EH-Bildu i Compromís, adscrits al Grup Mixt tenen decidit votar en contra del suplicatori al·legant que no es pot processar a Homs pel mer fet d'haver tret les urnes al carrer per obtenir l'opinió dels catalans.

Quan s'adopti aquesta decisió en el Ple del Congrés, la presidenta de la Cambra tindrà vuit dies per traslladar al Suprem la resposta final del Parlament.

Tot això, esclar, si continua la legislatura i es formi Govern, perquè si no hi ha president investit l'1 de novembre, les Corts quedaran dissoltes i el suplicatori no podrà tramitar-se.