"Cal reconèixer les coses", comenta un simpatitzant de Ciutadans a la seu de la nit electoral al Barceló Sants, "hem punxat". No s'explica, però, les causes. No s'ho acaba de creure. Ell i dos més miren les compareixences d'Artur Mas i d'Oriol Junqueras a TV3 i assenyalen amb el dit la pantalla: "Aquests també han punxat, si no, no em surten els números". Asseguren que els votants de la CUP s'han quedat a casa, perquè els falten 600.000 vots per a arribar als resultats del 27S.

En canvi, no en tenen ni idea del que pot haver passat amb els 250.000 catalans que van votar Ciutadans a les eleccions del setembre i ara han anat a parar a altres opcions. Uns vots que han relegat la formació a la cinquena plaça a Catalunya, amb 5 diputats. "Contra el PSC és difícil lluitar", assegura el militant, "tenen una implantació territorial molt potent". Tanmateix, el PSC ha experimentat una davallada de 340.000 vots. El transvasament de vots més provable ha d'haver estat a En Comú Podem, que ha passat de tenir 366.000 vots amb la formació Catalunya Sí que es Pot a ser primera força a Catalunya amb més de 900.000 vots.

"Ens hem confiat", ha dit un altre militant, "pensàvem que l'efecte de les catalanes es repetiria a les generals". Però reconeixen que el missatge a unes generals no és el mateix que a unes autonòmiques, i menys encara si el marc mental amb què es conceben és plebiscitari com el passat 27 de setembre. Ciutadans no ha obtingut representació ni a Girona ni a Lleida, on sí que ha tret el cap En Comú Podem, amb un escó a cadascuna. A Tarragona, plaça forta de la formació taronja, han obtingut un escó, però han perdut gairebé 30.000 vots respecte de les eleccions catalanes.

Punxada al cinturó roig

Aquell "si repetim el resultat del 27S" que tant repetien Inés Arrimadas, Albert Rivera i Joan Carles Girauta a Nou Barris s'ha esvaït aquesta nit. Del 22,60% dels vots que va obtenir en aquest districte Ciutadans a les eleccions catalanes, han passat a un 14,35%. A Barcelona, han passat de ser segona força amb el 17,70% dels vots, a cinquena, per darrere del PSC, amb un 13,10%. Altres punxades significatives han estat a l'Hospitalet, Sabadell, Terrassa, Gavà, Viladecans i Castelldefels. A l'Hospitalet, per exemple, han passat de ser la primera força el 27Samb el 23,61% dels vots, a tercera, amb un 14,97%, per darrere del PSC, que ha quedat segon, i d'En Comú Podem, que hi ha triomfat amb un 29,98% dels vots. El cinturó roig, que va catapultar Ciutadans el 27S, ha canviat de mans i ha esdevingut morat.

Seu deserta tota la nit

Durant tota la nit electoral només s'ha pogut veure a la sala de premsa dos grups d'unes deu persones amb cares llargues, mirant la televisió amb aspecte de no acabar-se de creure el que estava passant. En el moment en què Ciutadans ha pujat del 39è al 40è escó, només s'han sentit els aplaudiments i les exclamacions de dos dels grups. En un racó, dues noies membres de la formació, donaven per fet que PSOE formarà govern amb Podemos, Unidad Popular i Esquerra, i especulaven amb el fet que els socialistes acceptessin fer un referèndum a Catalunya. "Susana Díaz no ho permetrà", ha dit una d'elles, "ella posa per davant la unitat d'Espanya que la del seu partit, i és ella la que heretarà el xiringuito".

Només quan ha comparegut el candidat a la presidència del Govern espanyol, Albert Rivera, a la seu de Madrid, han aparegut una vintena de militants i simpatitzants més. Entre ells hi havia la regidora a l'Ajuntament de Barcelona, Carina Mejías, la diputada al Parlament, Sonia Sierra, i l'exportaveu de Ciutadans a la cambra catalana fins l'abril de 2014, Jordi Cañas, més apartat. Mejías i Sierra, mirant la televisió en primera fila, han somrigut amb tibantor mentre Rivera valorava els resultats, sabedores que les càmeres fotografiaven i enregistraven la seva reacció.

Cap autocrítica

Tant el cap de campanya del partit, José Manuel Villegas, quan ha comparegut per valorar el sondeig a peu d'urna que els donava millor resultat del que han obtingut finalment, de 45 a 40 escons, com Albert Rivera, com el cap de llista per Barcelona, Joan Carles Girauta, han coincidit a no fer cap autocrítica. Ciutadans ha tingut uns resultats de la meitat del que li pronosticaven la majoria d'enquestes. Rivera ha parlat d'una "llei electoral injusta", com ja va dir la candidata a la presidència de la Generalitat, Inés Arrimadas, i Albert Rivera a anteriors cites electorals al Parlament de Catalunya. És una crítica que ja va entonar Rosa Díez la nit electoral de 2011 pels resultats d'UPyD. "A Izquierda Unida li costa deu vegades més obtenir un escó que al PNB", ha dit Girauta, per posar un exemple, ha dit, no centrat en Ciutadans.

Rivera també ha volgut fer notar que Ciutadans no ha incorregut "en joc brut", "en difamació" i en "prometre pactes a qualsevol preu", tot buscant una explicació al seu resultat i al d'altres forces polítiques. Girauta, des de Barcelona, ha reivindicat que "Ciutadans no és cap amalgama de grups i grupuscles antisistemes, de partits i partidillos pseudoindependentistes, ni formarà quatre grups parlamentaris", en al·lusió a Podemos. També ha volgut diferenciar-se de PP i PSOE, considerant tota una fita que Ciutadans hagi obtingut 40 diputats "tenint el mateix discurs a tota Espanya".

Frenar l'independentisme

Tot i que Joan Carles Girauta no ha afirmat, com sí que ho feia en campanya, que el resultat ha posat "fi al procés" –en algun moment fins i tot s'ha mostrat convençut que ja ha acabat–, sí que ha assegurat que "si amb 3 diputats al Parlament ja hem fet molt per frenar l'independentisme, imagineu què farem amb 40 diputats al Congrés".

A diferència de les eleccions catalanes, en què la festa encara va durar hores després de saber els resultats, aquest cop els simpatitzants no s'han quedat ni deu minuts després de la compareixença de Girauta, fins el punt que quan el candidat ha atès una entrevista en directe per Catalunya Ràdio, ja pràcticament només quedava ell de la formació a la sala de premsa.