Hans-Joachim Voth, un dels grans historiadors econòmics mundials, ha publicat un article al diari de Zuric Neue Zürcher, afirmant que "l'Espanya central està actuant a Catalunya com un poder colonial que trepitja els drets de les minories". Segons Voth, el cas de Catalunya a Espanya és un exemple clar de no respecte dels drets de la minoria territorial, que al seu entendre s'han de tenir en compte en una democràcia complexa.

"Imagina't que te'n vas a viure a un pis compartit. Cada dia es vota el que es pot veure a la televisió. T'agradaria veure el partit de futbol, però els tres altres companys de pis voten per un documental sobre la natura. I així un cop i un altre. Així que et toca seure i aprendre sobre la via de les balenes, els lleons i el rats penats. Al final dius que ja n'hi ha prou, i anuncies que et compraràs la teva pròpia televisió. Però els teus companys de pis llavors diuen: No, ja compartirem els costos de la compra, que seran cars. Seguim votant! Seria democràtic? Sí. Seria raonable? No", apunta. 

Voth explica que Espanya funciona políticament d'una manera similar, amb una falta de respecte al dret de la minoria. "El país està governat pel PP. A Madrid els populars tenen una majoria relativa d'escons, però el PP de Catalunya té menys diputats que pingüins hi ha al zoo de Barcelona. Els catalans tenen unes preferències polítiques radicalment diferents a les de la resta d'Espanya. El català com a idioma està tan allunyat del castellà com l'italià, i la comunitat té una història independent política més antiga que la majoria d'Estat-nació europeus. Però la seva veu queda silenciada en l'Estat unitari d'Espanya", indica.

Segons l'economista, això no succeeix amb altres democràcies liberals, que respecten les seves minories. Cita el cas de Canadà i el Quebec, del Regne Unit i Escòcia, i fins i tot Itàlia i el Tirol del Sud. "Imaginem que a Suïssa només hi hagués l'alemany com a idioma oficial global, i que el ministre d'Educació anunciés que l'objectiu de la seva política és "germanitzar" els ciutadans que parlen altres idiomes. Seria absurd. Certament. Doncs aquesta és exactament la situació actual de Catalunya", assenyala.

Voth considera que el problema de la falta de respecte a la minoria terriorial és més greu que el dèficit fiscal, o la falta d'inversions de l'Estat.

L'economista contraposa aquest dèficit que pateixen els catalans, al bon reconeixement dels bascos, que tenen el concert econòmic i un tracte de respecte. Voth apunta que això és a causa del terrorisme històric d'ETA, "dècades de terrorisme amb centenars de víctimes". "La protecció de les minories [territorials] a Espanya només es recompensa en el cas dels qui posen bombes; pels que confien en el diàleg, com els catalans han intentat durant dècades, només hi ha bufetades i humiliacions", ha manifestat. Segons Voth, aquest és un tracte colonial característic.