Ara fa onze mesos, el govern de Quim Torra va encarregar a un grup d'experts de disciplines diverses que elaborés una guia sobre els pilars que hauran de sostenir la nova normalitat postpandèmica. Aquest dijous, el Grup de Treball Catalunya 2022 ha presentat les conclusions. Es tracta de 91 propostes concretes agrupades en tres àmbits —social, econòmic i administratiu— Estan pensades a 10 o 15 anys vista i van des d'un desplegament sostenible de les energies renovables a la garantia del dret a l'habitatge o la digitalització de l'administració per acabar amb la lentitud desesperant de la burocràcia. 

 

El món d'ahir ha fet fallida

L'acte de presentació de l'informe Reset. Crida per reactivar el país, ha comptat amb la participació de Pere Aragonès i del seu predecessor, Quim Torra, que ha estat el primer d'intervenir. L'expresident ha confessat que en els mesos més durs de la pandèmia, "vivia amb la certesa que el món d'ahir, d'abans de la Covid, no tornaria", perquè "aquella manera de viure havia fet fallida". L'objectiu passa ara per aprendre les lliçons i no tornar a repetir els errors del passat. "Si repetíssim el món d'ahir, tornaríem a fracassar", ha advertit Torra. 

foto grup Presentació de les conclusions del Grup de Treball Sergi Alcàzar
Aragonès i Torra amb el grup de treball. /. S. Alcàzar

Cuidar els que cuiden

Entre els aspectes cabdals de les propostes plantejades, hi ha la lluita contra el canvi climàtic i protegir totes aquelles persones encarregades de les cures, de cuidar els ciutadans. Així, per exemple, el document lliurat al Govern defensa la necessitat que els treballadors domèstics passin a cotitzar a la Seguretat Social. També és fixa en el greu problema existent en relació a l'habitatge. I marca un objectiu, que d'aquí a 10 anys hi hagi un 10% dels pisos que siguin públics. El percentatge actual és del 2%. Per arribar-hi, exposa mesures com prioritzar la rehabilitació o el canvi d'usos de locals comercials ubicats en baixos i que ara mateix estan buits. 

Altres propostes destacades tenen a veure amb la digitalització. Per començar, de l'ensenyament, però també, i sobretot, de l'administració pública, per fer-la més eficaç, eficient i transparent. Per combatre les desigualtats s'introdueixen idees com l'ampliació de la renda garantida o el desplegament de la fibra òptica arreu del territori 

En relació al canvi climàtic, es focalitza en la importància de comptar amb fonts pròpies d'energia renovable, a través de la col·laboració publicoprivada i amb l'impuls que han de suposar els fons europeus Next Generation. Una de les mesures recollides és incentivar fiscalment les empreses i administracions que facin el pas a les renovables. 

Els indults no són la solució

Durant el discurs de clausura de l'acte, Aragonès s'ha fet seves les propostes, tot recordant la seva promesa de "sacsejar el país" a través de quatre revolucions: la verda, la feminista, la social i la democràtica. 

El president ha volgut deixar clar que la sortida de la crisi no pot fer oblidar la necessitat de resoldre el conflicte polític amb l'Estat. Quan falten poques setmanes per a la concessió dels indults per part del Consell de Ministres, ha avisat que "el conflicte polític que hem d'abordar sense demora no acabaria només amb els indults". En aquest sentit, ha recordat que hi ha "exiliats i companys pendents de judici". Per tot plegat, un dia més ha insistit que la solució passa per l'amnistia i l'autodeterminació". Ha estat la primera referència del president a aquest assumpte des del controvertit article d'Oriol Junqueras avalant els indults i qüestionant la unilateralitat

A la imatge principal, el grup de treball entrega l'informe al president. / S. Alcàzar