Amb l'aixecament del 155, el Govern ha tornat a reactivar la seva defensa de les lleis recorregudes per l'Estat, entre les quals, la de protecció del dret a l'habitatge i la d'universalització de l'assistència sanitària. Així mateix es personarà en els recursos d'inconstitucionalitat presentats pel Parlament i Podemos contra el decret de suspensió de l'autogovern. En aquesta mateixa línia, el Govern ha posat en marxa el comissionat del 155 que haurà d'analitzar i revertir els efectes del decret del govern de Mariano Rajoy, tot i que encara no se n'ha nomenat en responsable, i l'Oficina per a la defensa de Drets Civils i Polítics.

En la primera reunió del Govern de Quim Torra, s'ha acordat presentar al·legacions o personar-se en els procediments contra 14 litigis competencials que arran el 155 havien quedat en una mena de "llimbs jurídic" atès que "s'havia impedit que des dels serveis jurídics es defensessin", segons ha detallat la portaveu del Govern, Elsa Artadi.

Entre aquestes lleis figuren textos molt directament implicats amb l'estat del benestar com la de protecció del dret a l'habitatge de les persones en risc d'exclusió, la de creació de la l'Agència catalana de la Protecció Social i la d'universalització de l'assistència sanitària amb càrrec a fons públics.

També s'hi ha vist afectades la llei del canvi climàtic, que regula els impostos mediambientals; la llei de ciberseguretat; llei de comerç, serveis i fires; de promoció de l'activitat econòmica; i grans establiments comercials, entre d'altres.

Pel que fa el recurs contra el 155, el Govern ha acordat personar-se davant el TC en el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel Parlament i pel grup parlamentari de Podemos en contra de l'acord del Senat de la suspensió de l'autogovern. "Tant per la manera com es va fer el procediment com per l'abús, que se'n va fer amb la dissolució del Parlament, cessament del Govern i convocatòria d'eleccions", ha especificat Artadi.

Pel que fa el comissionat del 155, quedarà incorporat dins de l'estructura bàsica de Presidència, sota el nom de Comissionat per al Desplegament de l'Autogovern. "Haurà d'avaluar què ha passat durant aquests 7 mesos i mig i com fer un pla de xoc per revertir-ho", segons Artadi.

Haurà de fer un llistat de les ja lleis suspeses i veure com es podran recuperar. Entre aquestes figuraria les anomenades lleis de desconnexió, com la Llei de Transitorietat Jurídica, que Artadi no ha descartat també recuperar tot i que ha admès que estan més centrats en les lleis socials.