Hores després que transcendís el nomenament de Josep Borrell com a màxim responsable de la diplomàcia europea, el Govern de la Generalitat n'ha fet la primera valoració, durant la roda de premsa posterior a la seva reunió setmanal, que avui excepcionalment s'ha celebrat a Manresa. 

Tot i que en un primer moment la portaveu i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, hi ha volgut passar de puntentes, finalment s'ha acabat esplaiant a gust quan se li ha tornat a preguntar per quina opinió despertava al si del Govern el nou càrrec de Borrell. "És un ministre que no ha parat d'encendre focs allà on passava". Malgrat això, ha volgut trobar-hi la lectura positiva: "Ens ho prendrem com que aquest conflicte que ell ha anat alimentant ha deixat de ser només un afer intern, el conflicte català entra en el marc de debat de l'àmbit europeu". 

Encara en relació a Europa, Budó ha lamentat que la justícia internacional optés per no aplicar les mesures cautelars que demanaven Puigdemont i Comín per poder exercir com a eurodiputats mentre no es resolia el seu cas. En aquest sentit ha agraït als milers de manifestants que es desplacessin fins a Estrasburg per tornar-se a mobilitzar, i ha recordat: "La unitat que se'ns demana des de la ciutadania, el president l'està treballant" amb "els contactes amb les diferents formacions sobiranistes per trobar una unitat d'acció".

Diàleg sense línies vermelles

A les portes de la sessió d'investidura de Pedro Sánchez, el pròxim 22 de juliol al Congrés, des del Govern segueixen insistint en la voluntat de diàleg i de tornar a seure a la taula tan aviat com sigui possible i afirmen: "No posem cap línia vermella". 

Precisament aquest dimecres s'ha fet públic un acord entre l'Estat espanyol i la Generalitat. Després de moltes setmanes de converses, la Moncloa ha accedit a no impugnar el retorn dels pagaments pendents als treballadors públics catalans, una opció que havia valorat i fins i tot anunciat. D'aquesta manera, els funcionaris de la Generalitat cobraran finalment el 30% del que tenien pendent del 2013 durant el segon semestre d'aquest any. 

Pressupostos 2020

L'executiu Torra-Aragonès ha assumit definitivament que no té sentit tornar a treure del calaix els pressupostos d'aquest 2019, que va decidir retirar perquè no tenia suports suficients per aprovar-los. Aleshores es va anunciar que es valoraria què fer després del cicle electoral. La decisió presa és seguir amb la pròrroga pressupostària fins que acabi l'any i posar-se a treballar amb els comptes del 2020. 

La d'aquest dimecres a Manresa és la tercera reunió que el Govern celebra fora del Palau de la Generalitat. La primera vegada va ser per commemorar el primer aniversari de l'1-O, a Sant Julià de Ramis; la segona a l'Aran el passat mes de març. Aquest cop s'ha escollit fer-ho a Manresa, on l'any 1892 es van aprovar les Bases de Manresa, "una de les primeres formulacions del catalanisme polític" i la prova, segons el Govern, que "Catalunya és un ens polític i nacional anterior a la Constitució espanyola". Justament aquesta setmana es compleixen 25 anys del començament del gran incendi forestal que va devastar 40.000 hectàrees a la Catalunya central. L'objectiu de celebrar la seva reunió setmanal a diversos punts de Catalunya és, segons paraules de la seva portaveu, apropar el Govern al territori.