El Departament d'Educació desplegarà un decret que remarca el caràcter vehicular del català a l'escola i reforçarà la seguretat jurídica als centres. Segons ha explicat aquest dilluns en una roda de premsa la consellera d'Educació, Anna Simó, es tracta del decret de règim lingüístic del sistema educatiu, que des d'aquest dilluns està en exposició pública i es tramitarà durant els pròxims mesos.  Aquest decret del règim lingüístic a les escoles també inclou que els professors que accedeixin a la bossa d'interins o es presentin a unes oposicions a partir del curs 2025-2026 hauran d'acreditar el nivell C2 de català. L'esborrany de la normativa regula l'ús que es fa del català i el castellà a l'escola, seguint les petjades de la llei que el Parlament va aprovar fa 1 any, on considerava el català com a llengua vehicular a l'escola, i el castellà com a curricular.

Així doncs, l'esborrany fixa que a partir del curs 2025-2026 s'exigirà el nivell C2 de català als nous professors, tant interins com substituts, per als nomenats com a directors o inspectors, així com per tots els nomenaments que siguin una promoció o un canvi de lloc de treball. Pel que fa al professorat de llengua estrangera, serà obligatori, com a mínim, el B2 de primària i el C1 a secundària. La consellera ha explicat que l'objectiu del decret és que el català "sigui l’eix a partir del qual s’articulen els projectes educatius dels centres".

Un decret per "donar seguretat jurídica" als centres i defensar el català a les escoles

La consellera d'Educació, Anna Simó, també ha anunciat que aquesta mesura busca donar "seguretat jurídica" als centres educatius i desenvolupar el títol segon de la llei d'educació de Catalunya (LEC) del 2009, referent al règim lingüístic del sistema educatiu català. Aquest decret, segons Simó, hauria d'haver estat implementat fa anys, i ara finalment s'ha decidit desplegar-lo incorporant els últims avenços normatius. L'objectiu principal d'aquest nou reglament és respondre a la sentència que exigia que un 25% de les classes s'impartissin en castellà. Per això, s'han tingut en compte els últims canvis legislatius en aquest àmbit, com el decret llei sobre els projectes lingüístics i la llei del català a l'escola, aprovats fa poc més d'un any.

Durant una roda de premsa, Simó ha denunciat l'"amenaça" que el català pateix per part de governs de dreta i extrema dreta en altres regions de l'estat espanyol, així com la "intromissió" dels tribunals en l'àmbit educatiu català. La consellera ha argumentat la necessitat de rearticular la defensa d'un model d'escola catalana compartit per una àmplia majoria de la població. El Pla de foment de la llengua catalana als centres educatius 2023-2028, que acompanya el decret de règim lingüístic, inclou altres mesures. Una de les quals és millorar la competència lingüística en català del professorat mitjançant cursos de formació. Està previst que al pròxim curs es destinin 5.000 places i al següent 5.500 places per a aquestes formacions.

També s'introduiran nous continguts i habilitats relacionats amb la gestió i el tractament de la diversitat lingüística al màster de professor de secundària, en col·laboració amb el Departament de Recerca i Universitats. El Pla també preveu incrementar els recursos d'acollida per als alumnes nouvinguts a partir de l'any 2024, incentivar la formació lingüística de les famílies i crear una plataforma de continguts audiovisuals educatius en català, amb la col·laboració del Departament d'Educació i 3Cat (CCMA).