El Govern de la Generalitat acomiada l'executiu del PSOE denunciant, en plena campanya electoral, "deslleialtats" amb Catalunya i el manteniment de la tendència imposada pels anteriors executius del PP en "recentralització" dels ingressos de l'Estat. En concret, la Conselleria d'Economia ha advertit que les rebaixes fiscals que unilateralment ha aprovat el govern del PSOE han fet perdre a Catalunya des del 2021 un total de 1.676 milions d'euros, mentre que l'Estat compensava aquestes rebaixes creant nous impostos. El Govern ha quantificat en 13.000 milions els ingressos perduts entre 2010 i 2021 en la recaptació de l'IVA, després que els successius governs hi han introduït canvis, incomplint la llei de finançament autonòmic que imposa el repartiment al 50% de la recaptació amb l'Estat. Així mateix, ha recordat que el repartiment dels objectius de dèficit representarà una pèrdua de 780 milions l'any vinent per a Catalunya. Tot plegat s'afegeix als 2.738 milions d'euros que Catalunya ha deixat de rebre en inversions previstes als pressupostos de l'Estat, que han quedat sense executar des que el PSOE va arribar a la Moncloa, i que, si es remunta al 2015, ascendeixen en 3.754 milions.

La consellera d'Economia, Natàlia Mas, ha denunciat que la tendència del govern espanyol a recentralitzar l'increment d'ingressos registrats els darrers anys ha provocat que els recursos disponibles per a l'Estat hagin crescut un 88,7% des del 2012, moment en què va entrar en funcionament l'actual model de finançament, mentre que els ingressos de què disposen les autonomies ha crescut només un 40,4%. És a dir, que l'Estat ha més que doblat els recursos disponibles en relació a les autonomies, la qual cosa comporta un evident desequilibri vertical.

Ingressos fiscals

El Govern explica aquest desequilibri per quatre raons. En primer lloc, ha denunciat una caiguda de la recaptació per les rebaixes fiscals que ha decidit el govern espanyol en impostos com l'IVA, del qual les autonomies reben en teoria el 50%, o els impostos especials, dels quals reben el 100% dels ingressos. I retreu que aquestes rebaixes s'han decidit de manera unilateral i sense convocar el Consell de Política Fiscal i Financera. En concret, l'Estat ha rebaixat l'impost especial sobre electricitat i ha rebaixat l'IVA aplicat a l'electricitat. Això s'ha traduït en una pèrdua de 1.676 milions que s'han acumulat des del 2021. En canvi, l'Estat ha compensat aquesta caiguda a les seves arques creant nous impostos extraordinaris, com el de la banca o les empreses energètiques, que recapta en exclusiva. El Govern ha reclamat per carta al ministeri que se'ls compensi per aquestes pèrdues, en la liquidació del model de finançament que es farà el mes de juliol.

Més complicat resulta compensar les pèrdues en la recaptació de l'IVA, que ascendeixen a 13.000 milions des del 2010. La llei de finançament imposa un repartiment al 50% entre les comunitats autònomes i l'Estat. Això no obstant, els canvis que l'Estat ha introduït en els tipus, han derivat en el fet que l'Estat s'ha quedat els increments de recaptació, amb la qual cosa, a l'hora de la veritat, les autonomies acaben rebent només un 37% dels diners recaptats per l'IVA.

Inversions

En el cas del repartiment de l'objectiu de dèficit, es tracta d'una denúncia recurrent de les autonomies, que veuen com l'Estat es reserva el 100% dels marges que assigna Brussel·les a Espanya. Per a l'any vinent, Catalunya ha de tenir un 0,0% de dèficit, mentre que el 2023 en tenia un 0,3%. Aquesta diferència equival a 780 milions dels quals la Generalitat no podrà disposar.

També la falta d'execució d'inversions pressupostades per part de l'Estat és una denúncia recurrent del Govern. Des que el PSOE va arribar a la Moncloa, només s'ha executat el 54% de les inversions previstes als pressupostos generals. Això vol dir que Catalunya ha deixat de rebre 2.738 milions en inversions.

Si es compara amb Madrid, des del 2018 s'ha executat el 124%, és a dir, que s'hi ha invertit més del que estava previst. Si s'analitzen les dades des del 2015, a Catalunya s'ha executat el 62%, la qual cosa representa una pèrdua de 3.754 milions, més del 60% dels quals corresponen a incompliments d'Adif i Renfe, mentre que a Madrid s'ha fet el 122%.