El Govern culpa el govern espanyol de l'ajornament del debat sobre el català a la Unió Europea. El secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, ha lamentat aquest dilluns que Bèlgica, estat que ostenta ara la presidència rotatòria del Consell de la UE (després d'Espanya), hagi descartat abordar l'oficialitat del català a la pròxima reunió dels ministres d'Afers Generals. Ara bé, Vila ha apuntat al govern espanyol i no al belga com a responsable de l'estancament d'aquesta carpeta. "S'han de posar encara més les piles", ha dit el representant de l'executiu.

Així, el Govern de Pere Aragonès ha apressat l'executiu espanyol a treballar per "presentar tots els informes" i a intensificar converses amb les capitals europees. Segons Vila, la feina tècnica de preparació per part d'Espanya "no s'ha dut al nivell que tocava", motiu pel qual Bèlgica no s'ha vist pressionada per portar l'oficialització del català a debat. En aquest sentit, des de la Generalitat es considera que si el govern espanyol fa bé la seva feina, "Bèlgica farà el pas". "Des de l'Estat s'hauria de pensar que com més aviat es resolgui això, millor. Millor demà que demà passat", ha afirmat.

Les paraules de Vila han arribat en una atenció als mitjans per valorar la missió del Consell d'Europa. I és que un grup d'experts s'ha trobat aquest dilluns a Barcelona amb representants del Govern i d'entitats per la llengua amb la intenció d'analitzar si Espanya compleix la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries, un tractat que va ratificar el 2001. El neerlandès Gerard-René de Groot, que encapçala el comitè, s'ha referit precisament a la qüestió del català a la UE, si bé els dos organismes no tenen cap vincle. A títol personal, ha afirmat que l'oficialitat del català a la UE "enfortiria la presència" de la llengua. Tanmateix, ha plantejat dubtes pel seu cost econòmic: "Qui ho pagarà? Això pot ser un problema". Precisament, Espanya ja va defensar que n'assumiria totes les despeses. Vila s'ha referit a aquest punt, defensant que si els ciutadans de Catalunya ja paguen els seus impostos que financen la UE, no se'ls hauria de privar del reconeixement de la seva llengua.

El debat per oficialitzar el català, ajornat

L'oficialitat del català, el gallec i l'eusquera a la Unió Europea no es debatrà durant el pròxim Consell d'Afers Generals, previst per al 29 de gener, i es tractarà només a nivell tècnic. Segons van indicar divendres passat veus del Consell de la Unió Europea, la presidència belga està esperant una proposta alternativa sobre l'oficialitat que sigui "compatible amb els tractats". En aquest sentit, demana que la proposta espanyola vagi acompanyada d'una anàlisi d'impacte administratiu, jurídic i financer i apunta que aquesta "encara trigarà temps a publicar-se".

Des que Espanya va assumir la presidència del Consell, el govern espanyol va incloure la qüestió del català en quatre debats durant el semestre europeu. Malgrat els avenços que es van produir, cap dels debats no va concloure amb una votació final. Perquè l'oficialitat del català tiri endavant, les delegacions de la Unió Europea parlen de l'elaboració de dos informes, els dos encara en procés. Per una banda, el dels serveis jurídics del Consell, que ha d'avaluar si la modificació que es proposa s'ajusta al dret de la UE. L'altra fa referència a la Comissió Europea, que ha d'estudiar l'impacte de funcionament. Si bé l'executiu comunitari va presentar un document preliminar el desembre passat que xifrava en 132 milions d'euros anuals el cost de fer oficials el català, el basc i el gallec, fonts del departament d'Acció Exterior diuen que aquest "no es pot considerar com l'informe definitiu".