Les illes Canàries viuen una important crisi migratòria els darrers mesos, que s’ha intensificat els últims dies. Des de l’agost, han arribat més de 3.000 persones a l’illa d'El Hierro, 497 de les quals menors d’edat. En aquest context, el vicepresident i conseller d’Economia del govern canari, Manuel Domínguez (PP), ha fet unes declaracions en què ha exposat el sentiment d’ofensa per la manca d’ajuda per part del govern espanyol. De fet, Domínguez ha reclamat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que tracti l’actual crisi migratòria que colpeja les Canàries “com si passés a Catalunya”, posant en evidència un sentiment latent de catalanofòbia.

“Ens tracten com si fóssim ciutadans de segona”, ha denunciat Domínguez, segons unes declaracions que recull l’agència Efe aquest dijous des del moll de La Restinga, a El Hierro, l’illa més afectada aquests darrers dies per l’arribada d’embarcacions precàries amb migrants. Domínguez ha reclamat “un comandament únic” en immigració al govern d’Espanya, perquè “no és possible que la negociació estigui sent amb sis ministeris diferents; sis ministeris que no es coordinen, sis ministeris que diuen coses diferents, sis ministeris que deixen d’exercir les seves funcions en aquesta terra”.

I seguint amb aquesta argumentació, el discurs d’aquest representant del govern canari acaba referint-se a Catalunya. “Volem fer veure al govern central, i concretament al president del govern, Pedro Sánchez, que aquest ha de ser un assumpte d’Estat, un problema com si estigués passant a Catalunya, que es faci a la idea que això passa a Catalunya, segur que ens tractaria de manera diferent”, ha opinat el vicepresident canari.

Ara per ara, una de les principals preocupacions del govern de les Canàries és l’assistència sanitària, perquè no es pot deixar “sense assistència la població” d'El Hierro per l’arribada de 1.200 persones en dos dies, una xifra equivalent a “una mica més del 10% del total de la població de l’illa”.

Catalunya ja ha acollit 300 migrants arribats a les Canàries

Tot i el malestar i el greuge comparatiu que ha expressat el govern canari, el fet cert és que Catalunya ja s’ha solidaritzat amb aquesta crisi que viuen les Canàries acollint uns 300 migrants procedents de l'Àfrica subsahariana. Aquestes persones van arribar a Calella, al Maresme, la nit de dijous passat, davant la sorpresa de l'Ajuntament i de la població, que no esperava l'arribada de tantes persones de cop.

Es tracta d'homes joves, que van arribar en pastera a Canàries i posteriorment han estat traslladats a Catalunya. Els migrants han demanat asil, i la Creu Roja els ha allotjat —en el marc del seu programa d'acollida— a diversos hotels del municipi, i les pròximes setmanes n'estudiarà cada cas i els anirà reubicant. El batlle, Marc Buch, va lamentar en declaracions a Catalunya Ràdio que "en un municipi de 20.000 habitants, l'arribada de 300 persones tensa molt el sistema", en referència a la sanitat i als serveis socials.