L’expresident del govern espanyol Felipe González ha volgut passar comptes amb l’exsecretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a través d’una entrevista a la revista francesa Politique Internationale on posa en dubte que pugui parlar “més de mitja hora” sobre les seves propostes per a Espanya.

L’entrevista és prèvia a la crisi del PSOE –de la qual González va ser un dels instigadors– atès que es va fer el passat mes de juliol. Amb tot, no estalvia crítiques al qui aleshores era secretari general. “Crec que s’interessa molt més pel seu partit que pel país”, retreu.

El polític sevillà que admet la situació de crisi del PSOE i descriu Pablo Iglesias com un “Toni Negri, Lenin 3.0, un Hugo Chávez”, dedica també reflexions a Catalunya.

Catalunya: “Sis anys sense govern”

“Si Catalunya sucumbeix a la temptació de l’autodeterminació, no serà ni millor ni més forta. Pel que fa a Espanya, sortirà d’aquesta aventura profundament afeblida”, adverteix.

A parer de González el procés independentista obeeix al fet “còmic” que durant els darrers sis anys, Catalunya “no ha tingut autèntic govern”.

Assegura que a la Generalitat hi ha un govern que no governa i que, després de sis eleccions en cinc anys, “el centre, que és l’element constitutiu de les societats modernes, ha desaparegut”. “Ha desaparegut a la dreta amb Convergència i a l’esquerra amb el PSC”, diagnostica.

Per tot plegat conclou que, “això que ells en diuen govern no obeeix més que a un sol credo: Si som independents, serem afortunats”. “Entre les forces que sustenten aquest pseudogovern, hi ha anticapitalistes que no tenen res a fer de l’Europa de l’euro o Espanya. El seu model és l'Albània de fa 60 anys”, rebla en referència a la CUP.

En relació a una consulta independentista assegura que “el vot sense respectar la norma, és la destrucció de la legitimitat democràtica”, també critica l’“immobilisme” del PP per no saber interpretar les reformes necessàries per passar d’un “Estat fortament centralitzat i dictatorial” a un fonamentat en una major descentralització política.

“Dit això, aquesta descentralització no ha de desembocar en un afebliment de l’Estat. Cal trobar un terme mitjà. No fer res és evidentment desastrós, però introduir subreptíciament un dret a l’autodeterminació sobre un fons de reivindicació identitària conduirà Espanya, igual que altres països europeus com el Regne Unit, a la implosió”, rebla.