No se sap encara si es tracta de funcionaris ociosos o d’un operatiu organitzat, però ordinadors amb IP del ministeri espanyol de Defensa es dediquen des de fa un temps a realitzar tot tipus de canvis als continguts de l’enciclopèdia a Internet Viquipèdia, principalment en la seva edició en castellà però també puntualment a la versió catalana.

Així es desprèn d’un buidatge dels canvis que efectua el compte de twitter SpainGovedits, un ‘bot’ creat per l’enginyer de software Daniel Canet que detecta qualsevol modificació a Viquipèdia realitzada des d'ordinadors amb IP corresponents a xarxes informàtiques dels ministeris i del Congrés dels Diputats.

Segons una anàlisi publicada per El Confidencial Digital, els ordinadors del ministeri de Defensa -incloses totes les instal·lacions i casernes militars- són especialment actius realitzant tot tipus de canvis des d’ordinadors que no són d’ús personal. Alguns d’aquests canvis són de contingut de simple actualització de fets, tot i que difícilment justificables des de dispositius que suposadament han de tenir un altre ús, com ara afegir detalls sobre les maneres de cuinar una ‘morcilla’ o bé destacar que l’equip de futbol Lorca FRC va aconseguir l’ascens a Segona Divisió B, però d’altres són de clar component ideològic per donar una determinada visió de la història d’Espanya.

Biaix ideològic

En aquest sentit, per exemple, s’han insertat canvis com ara modificar una referència als presos polítics en la fitxa de Carmen Lamela, on se’ls identificava com a ‘membres no exilats’ i es va canviar per “membres no fugats”. Així mateix, en una entrada sobre la batalla de Montjuïc del 1641 es va canviar la paraula “catalans” per “sollevats”.

Altres canvis són la castellanització de topònims catalans -tot un clàssic de la cuina de la Viquipèdia- o canviar paraules com ‘país’ a ‘comunitat’ referides a Catalunya.

Així mateix, en pàgines referents a la Guerra Civil s’han escamotejat noms de militars fidels al govern republicà o s’han modificat referències com “l’aparició de la violència feixista” per “aparició del nacional-sindicalisme”, en referència a la Falange. Altres exemples són canvis conceptuals com “guerrilla” per “maquis”; “franquistes” i “sollevats” per “nacionals” o “alçats”; “afusellat” por “ajusticiat”; “dretans” per “perseguits” o “cop d’Estado” per “alçament”.