El Ple del Parlament ha rebutjat aquest dimecres una proposta de resolució dels comuns i Cs consistent a crear una comissió per investigar la gestió de les residències durant la pandèmia, després que ERC, Junts i el PSC l'hagin tombat i hagin contestat amb l'anunci de la creació d'un grup de treball a la Cambra catalana per analitzar l'impacte de la covid en aquests equipaments. Abans d'iniciar-se el debat en seu parlamentària, els tres grups han compartit un comunicat conjunt en el qual han explicat que van registrar el passat 21 d'octubre la creació d'aquest grup de treball, en tant que comparteixen l'objectiu de la proposta, però no el mecanisme per dur-la a terme. 

La proposta registrada pels tres grups amb més representació al Parlament consisteix a abordar-ho a partir dels treballs ja fets, com van ser el ple monogràfic que es va fer sobre residències, la comissió d'estudi de millorament de la qualitat de vida de la gent gran i la comissió d'investigació no finalitzada en l'anterior legislatura. 

El grup de treball estarà format per un diputat i un expert designat per cada grup parlamentari, i els experts presentaran un informe a la Comissió de Drets Socials, el que des d'ERC, Junts i PSC consideren que permetrà tenir "una anàlisi tècnica, respectuosa amb totes les visions, capaç de fer propostes concretes de canvi en els mecanismes de gestió". 

Debat

En la seva exposició, els grups proposants de la comissió han explicat que la proposta neix de la intenció que es reprengui la comissió d'investigació creada durant la legislatura passada, i que va decaure amb la convocatòria de les eleccions del 14-F. La diputada dels comuns Jess González ha indicat que volen aquesta comissió per fer un exercici de "reparació i justícia" per les morts durant la pandèmia, i per la no repetició de la tragèdia que es va viure en geriàtrics. Al seu torn, la diputada de Ciutadans Anna Grau ha acusat als partits que no donen suport a la creació d'amagar-se i participar d'una "conspiració del silenci". 

La CUP també ha carregat amb força contra la decisió d'ERC, Junts i el PSC, que ha suggerit que "ja escalfen motors per acordar coses", en plena negociació pels pressupostos de la Generalitat. En aquest sentit, la diputada anticapitalista Basha Changue ha apuntat que la comissió és la millor eina per "depurar responsabilitats" i donar eines a les famílies de les persones que han mort.

També Vox i PP han carregat contra la proposta d'ERC, Junts i PSC. La diputada d'extrema-dreta Mònica Lora ha acusat l'executiu d'utilitzar "caps de turc" per externalitzar culpes, assegurant que el Govern ha donat la culpa als treballadors que estaven en primera línia, mentre que la popular Eva Parera ha assegurat que hi va haver vulneració de drets humans en tota la gestió. 

A tot plegat, el diputat de Junts Ferran Roquer ha afirmat amb contundència que el Govern vol saber què va passar, i que per això han presentat un instrument com és el grup de treball, que ha assegurat que és la forma més ràpida per trobar respostes i no en una comissió "on van passant setmanes i setmanes". Ha reconegut que la pandèmia ha posat al descobert moltes mancances del sistema, i que per això cal fer una anàlisi a partir d'investigacions ja realitzades i aportar un document amb solucions pel sistema.

Des d'ERC, la diputada Najat Driouech ha reafirmat les paraules de Junts, assegurant que volen saber el que va passar i trobant una solució perquè no es torni a repetir, donant una resposta el més àgil possible: "Ja està bé de dir que si no votem a favor de la comissió no estem a favor d'investigar", ha exclamat, i ha acusat als grups d'utilitzar la demagògia. 

Per últim des del PSC, Raúl Moreno ha acusat als grups a favor de la comissió de fer partidisme amb la proposta, ha assegurat que estan d'acord amb l'objectiu i no amb el mecanisme, i ha reblat que tant socialistes com Junts i ERC estan fent un exercici de responsabilitat.

En la imatge destacada, ple del Parlament d'aquest dimecres / Sergi Alcàzar