Estan en crisi les esquerres? Són capaces de treballar plegades per fer polítiques transformadores? La dreta és molt més hàbil a l'hora de fer pinya? Aquestes preguntes i d'altres qüestions han debatut aquest divendres quatre partits d'esquerres catalans en el marc de la XVII edició de la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya, de la mà d'Oriol Junqueras (ERC), Ferran Pedret (PSC), Maria Sirvent (CUP) i Jéssica Albiach (comuns) que durant gairebé dues hores han reflexionat pausadament sobre la situació de l'esquerra catalana i han exposat punts de vista diferents sobre l'estratègia a seguir per transformar l'estat, en el cas de poder-se transformar ja que aquesta és la diferència bàsica entre els dos partits independentistes d'esquerres front els altres dos que comparteixen el marc de l'estat espanyol, on ara governen plegats.

Ferran Pedret: aliances internacionals

El discurs moderat ha estat el del socialista Ferran Pedret, que ha participat del debat a última hora ja que abans estava prevista la participació de Salvador Illa. Pedret ha reconegut com no s'està sent capaç d'acabar de donar compliment a "objectius modestos" que poden marcar organitzacions com la Unió Europea com ara els ODS, i ha apuntat com a problema el fet que no existeixi una articulació a nivell internacional d'aquestes esquerres: "Les grans organitzacions sindicals internacionals o que agrupen els partits d'esquerres a nivell internacional són actors absents", ha apuntat el diputat socialista, que malgrat això ha manifestat el seu convenciment de la capacitat de l'acció col·lectiva per transformar, i fer-ho més enllà del marc estat-nació. També ha abordat fets recents com la tragèdia de Melilla que el president espanyol, Pedro Sánchez, no ha volgut condemnar, i ha sostingut que cal una revisió completa de les polítiques de fronteres i fixar en l'àmbit del dret internacional el "dret a migrar", i abordar-ho amb una mirada més humanitària.

Davant l'auge de l'extrema dreta, Pedret ha estat clar: "No n'hi ha prou amb el temor. No n'hi ha prou amb dir que l'alternativa a nosaltres és pitjor. Sinó que nosaltres hem d'aconseguir oferir horitzons desitjables, i ser capaços de mobilitzar energies i fer que la gent vulgui organitzar-se políticament". Creu el PSC que les esquerres estan dividides? Segons Pedret sempre s'ha dit així i és per la "pluralitat consubstancial a la visió crítica del món" de les esquerres, però ha apostat per fer més ampla l'estratègia compartida i ha llançat un dard a la CUP: "La CUP presenta coses de socialdemocràcia perfectament assumibles. No és radical, però sembla que el seu espai s'ha anat fent més estret, quan caldria posar els colzes en aquest espai i eixamplar els marges". 

Junqueras Pedret / ACN
Oriol Junqueras i Ferran Pedret / ACN

Junqueras: mirada històrica

Com podia ser més que previsible, el líder d'Esquerra Republicana ha aprofitat el debat pausat per fer una mirada històrica, començant per valorar el títol de la conferència 'L'esquerra entre l'esperança i el temor', per dir que el temor i la por és un dels sentiments més poderosos que fan servir els forts com a eina de control social formidable. Malgrat les temences, ha dit que hi ha raons per l'esperança, tot i que ha avisat que "quan per por es compren marcs mentals d'altres, és difícil sortir-se'n". 

Posant la mirada en el present, ha dit que són evidents les disfuncions en la redistribució de la renda, amb escandaloses conseqüències: "Per tant, quan parlem de conceptes dels quals ja s'havia parlat com el pacte de rendes no me'n puc estar de dir que el pacte també ha de tenir un component de caràcter fiscal". Ha demanat fer un esforç per abordar qüestions com la inflació fent les coses diferents que anys abans, i s'ha defensat també de les crítiques a projectes com els Jocs Olímpics d'Hivern: "Els jocs olímpics i mundials de futbol al Brasil es van fer sota el govern del Partit dels Treballadors, un partit que cau en simpatia" a les forces presents a la sala. 

Sirvent: desbordar l'estat

L'exdiputada i actual membre del secretariat nacional de la CUP, Maria Sirvent, ha estat qui ha fet la intervenció amb més concrecions sobre l'estratègia que defensa l'esquerra anticapitalista, començant per la crítica a l'agenda del reencuentro que creuen que es tradueix en obeir a Foment del Treball i cedir en projectes com el Hard Rock, els Jocs Olímpics d'Hivern i la Copa Amèrica de Vela. Per la CUP, on cal posar la mirada és en dades com el fet que Catalunya lideri el rànquing de desnonaments de l'estat i contra la repressió d'un estat contra la dissidència: "Estem en un panorama desolador d'esquerres que no fan polítiques de transformació social que requeriria el moment en el qual ens trobem".

Sirvent ha insistit en un nou model productiu i de consum, un pla de reindustrialització que posi al centre la vida i les condicions materials per a la majoria popular i treballadora, a més del control de serveis estratègics com l'aigua, l'electricitat o el gas, a partir de la seva nacionalització. Tot plegat però, ha d'anar acompanyat d'un procés de trencament amb les estructures "hereves del franquisme". "En aquest setembre calent amb mobilitzacions i organització popular cal pensar en com podem desbordar l'estat", ja que la CUP entén que dins els límits de les institucions només es poden fer polítiques de la mà dels poders fàctics. "No dic que haguem d'abandonar les institucions i el front institucional, sinó exprimir per anar el més enllà que puguem, i no oblidar que dins d'aquestes institucions no podrem organitzar polítiques transformadores. Cal mobilització popular", ha afegit.

Maria Sirvent i Jessica Albiach / ACN
Jéssica Albiach i Maria Sirvent / ACN

Albiach: col·laboració per tibar

"Les esquerres estan en crisi". Així ha començat la seva intervenció, també amb força concrecions, la líder dels comuns, que ha apuntat les dificultats per fer una agenda de transformació i de polítiques progressistes. A aquest fet, hi ha afegit la desafecció que cada vegada va creixent més entre la ciutadania cap a la política institucional, després d'esdeveniments com el 15-M i el procés català que ha acabat amb "expectatives frustrades". Reconeixent que estan al govern espanyol, ha apuntat que calen moltes més polítiques transformadores com la limitació de preus, un impost a les elèctriques acompanyat de transformacions fiscals, i tot plegat s'ha de fer amb "governs que han d'anar més a l'ofensiva".

Albiach ha demanat "responsabilitat" a les forces d'esquerres catalanes al Congrés, a les quals ha instat a participar d'una col·laboració entre les forces progressistes: "Hi ha algunes que tibem perquè el govern de l'estat faci polítiques ambicioses. El que no pot ser és que aquelles que decideixen no tibar perquè es facin polítiques més ambicioses estiguin qüestionant-nos perquè el govern es trenqui", ha dit en clar missatge llançat a ERC, però també a la CUP.