El TSJC ha desestimat el recurs de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, contra la querella que va presentar la Fiscalia arran la votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent en el ple de la Cambra. El tribunal ha donat dos dies al secretari general del Parlament per aportar la documentació requerida en relació al cas.

Forcadell va presentar el recurs de súplica i el TSJC el va admetre. El 4 de novembre, però, el fiscal va registrar el seu informe on es demanava que es desestimés el recurs.

En saber-se la notícia de la desestimació, la presidenta ha insistit que defensarà “allà on sigui” la seva actuació per protegir la llibertat d’expressió. De moment, no ha estat citada pel Tribunal.

Segons assegura la presidenta en una nota de premsa del Parlament, aquesta decisió implica que per primer cop s'ha sotmès per la via penal “el debat de les idees”, la qual cosa constitueix un fet “sense precedents”. “No existeix norma penal que prohibeixi el debat parlamentari”, ha insistit Forcadell, que basarà la seva defensa en la llibertat d’expressió i el dret d’iniciativa dels diputats.

El tribunal al·lega en la seva interlocutòria: "Ja vam dir en la interlocutòria recorreguda que per a l'admissió de la querella n'hi havia prou que en aquesta fossin relatats uns fets que, en cas de ser certs, revestirien inicialment caràcter delictiu. No correspon ara negar la seva existència o la seva interpretació, ni menys contradir elements subjectius".

El TSJC posa l'èmfasi que no es tracta d'un judici polític i que en cap cas es qüestionen les idees de Forcadell: "El procés penal no s'inicia per cap debat d'idees ni, menys, per cap tipus d'expressió proferida per la querellada". I defensa que "el procés penal s'inicia per una aparença de delicte de desobediència al mandat d'un Tribunal, que constitueix una de les peces bàsiques en l'arquitectura de l'Estat de dret de les democràcies avançades, concretament del màxim intèrpret de la Constitució".

El TSJC dóna total credibilitat a la versió del fiscal i manté que cal investigar i jutjar els fets: "Els fets relatats en la querella són versemblants en funció de la documentació acompanyada, encara que la seva acreditació, així com la dels fets que convinguin a l'interès de la defensa, dependrà dels elements que s'incorporin a la instrucció que ara s'obre".

Només hi ha un punt d'inflexió en la interlocutòria judicial, quan els magistrats exposen que "certament aquesta declaració no vincula els òrgans penals", referint-se a la declaració de ruptura, però tot i així manté que "objectivament presenten l'aparença dels delictes denunciats, si més no amb el caràcter indiciari que és propi de la fase preliminar del procés penal".

Procés en marxa

El TSJC tira endavant la instrucció del cas contra Carme Forcadell per portar la presidenta del Parlament de Catalunya a judici.

Ja ha demanat al secretari general del Parlament totes les resolucions aprovades a partir d'aquest estiu que és quan el TC va suspendre la resolució sobiranista, les actes dels plens del Parlament, de la Mesa i tots els informes legals que va fer el funcionari. 

La providència del Tribunal reclama a la cambra catalana que aporti tota la informació en un termini de dos dies. Els serveis de la Cambra començaran avui mateix a preparar la documentació requerida.

La querella es va presentar el 19 d'octubre, demà en farà una setmana. La Fiscalia Superior del Tribunal de Justícia a Catalunya acusa Forcadell dels delictes de prevaricació i desobediència al Tribunal Constitucional (TC) en permetre que la cambra catalana votés el full de ruta independentista. El text té 30 pàgines i està signat pel fiscal en cap de Catalunya, José María Romero de Tejada.

El Ministeri Públic diu que Forcadell va actuar amb "menyspreu a la Constitució" i titlla d'"incompliment frontal" l'aprovació de la resolució del Parlament i en fa responsable Forcadell "amb ple coneixement del contingut de les esmentades resolucions" (la prohibició del TC) perquè pren "la decisió de portar les conclusions al ple del Parlament".