La fiscalia alemanya espera comunicar la seva decisió sobre la petició d'extradició a Espanya del president Carles Puigdemont aquest dimarts o en el que queda de setmana, després del recés de Setmana Santa. El vicefiscal general de Schleswig Holstein, Ralph Döpper, ha demanat "cautela" a l'hora de fer pronòstics i ha indicat que "no es pot avançar encara res. Es tracta d'un procediment complex". L'únic que pot descartar-se és que es produeixi aquest dilluns, encara festiu a Alemanya, ja que formalment una decisió s'ha de comunicar quan el departament fiscal està dins de la seva jornada laboral "regular i activa".

Segons el vicefiscal, l'anàlisi de la qüestió "ens ha ocupat a tots" també en aquests dies passats, ha matisat, en relació amb les festivitats de Setmana Santa, en què el seu departament va activar un telèfon de guàrdia per atendre als mitjans. No està previst que la fiscalia prengui declaració a Puigdemont, "ja que això no és necessari per a l'anàlisi de la documentació presentada", ha afegit el vicefiscal, segons el qual aquest contacte directe amb el president només es contempla per a una fase posterior, si el cas passa a l'Audiència Territorial de Schleswig.

L'euroordre es basa en els càrrecs de rebel·lió i malversació de fons

La fiscalia de Schleswig Holstein ha de decidir si tramita la petició d'extradició a l'Audiència Territorial, a les mans de la qual quedarà aquesta decisió, encara que la seva eventual execució correspondrà de nou al departament de Döpper. En cas que el procediment es resolgui "en el sentit de la petició cursada per Espanya", ha indicat el vicefiscal, correspondria a l'estament polític donar el vistiplau al lliurament de Puigdemont, el que d'acord a la normativa alemanya competeix a l'Executiu del "Land", per delegació en aquest per part del Govern federal.

La decisió primera de la fiscalia, previsiblement aquesta setmana, competeix tant a una possible petició d'extradició com a determinar si Puigdemont segueix a la presó o queda en llibertat vigilada mentre l'Audiència passa a examinar el cas.

El president català va ingressar a la presó de Neumünster, la més gran de l'estat federat de Schleswig-Holstein, el diumenge 25 de març, hores després de ser detingut en una estació de servei després d'entrar al país per la frontera amb Dinamarca. Dilluns següent, el tribunal de primera instància d'aquella localitat va decidir que el polític havia d'estar a la presó de Neumünster.

A Puigdemont el defensen a Alemanya l'advocat i exjutge del Suprem alemany Wolfgang Schomburg i el seu fill Sören, que han reclamat al Govern d'Angela Merkel que no doni el vistiplau a l'extradició, si així ho decideix l'Audiència de Schleswig.

El Govern de Merkel ha deixat clar que considera que la qüestió correspon estrictament a l'àmbit jurídic i ha insistit que el conflicte català és assumpte intern d'Espanya que cal resoldre's d'acord a la seva Constitució i les seves lleis.