El diari britànic Financial Times alerta que Espanya podria aplicar l'article 155 de la Constitució, el corresponent a la suspensió de l'autonomia de Catalunya, per aturar el referèndum sobre la independència. Sota el títol "Madrid considera 'l'opció nuclear' per aturar el referèndum", el corresponsal del diari a Madrid assegura que aquest article constitucional està centrant la política espanyola i catalana aquests dies, a causa de l'enrocament de les posicions entre els dos governs.

"A mesura que el govern català es prepara per celebrar un referèndum sobre la secessió d'aquest any, hi ha un creixent clam a Madrid per invocar l'article 155 i obligar els líders regionals a deixar la votació i obeir la Constitució", alerta Tobias Buck. Aquest article suspendria automàticament l'autonomia del Govern català en cas que "no es complissin les obligacions que la Constitució o les lleis li imposen, o que s'actués de forma que atempti greument contra l'interès general d'Espanya". 

Segons l'extens article del diari britànic, "hi ha una creença generalitzada -sobretot a la dreta política- que Madrid ha tolerat la deriva cap a la independència catalana durant massa temps i que només l'article 155 pot proporcionar un remei decisiu". Aquest article arriba just després que diverses personalitats hagin demanat l'aplicació d'aquest article. Es tracta de les paraules del president del Grup Prisa, Juan Luis Cebrián, o també del socialista Alfonso Guerra, tot que cap dels dos surt citat a l'article del Financial Times.

A qui sí que citen és al ministre de Justícia espanyol, Rafael Català, que a principis de mes va dir que l'aplicació d'aquest article era "una opció", amb l'argument que Madrid té l'obligació per defensar al llei i la Constitució. Tot i això, des de l'executiu espanyol s'ha dit diverses vegades que hauria de ser "l'última opció". Això sí, repeteixen una vegada i una altra que "no hi haurà referèndum".

El Financial Times també indaga sobre la possible aplicació de l'article 155 en cas que se celebri un nou referèndum. En aquest sentit, explica que l'any 2014, quan es va celebrar la consulta del 9-N, l'executiu de Mariano Rajoy va refusar utilitzar-lo i la votació va seguir el seu camí, tot i la posterior imputació dels càrrecs polítics implicats. "Ara, però, podria ser diferent", assenyala el corresponsal, degut al fet que l'executiu català defensa que aquest cop la votació serà "vinculant". Tot i això, l'article alerta que l'aplicació d'aquest article podria "marcar una escalada de tensió sense precedents" entre els dos governs.