Aquest dimecres el diari Financial Times ha publicat un article titulat ‘No right turn for Spanish polítics’, en el que tracta d’explicar per quin motiu els moviments d’extrema dreta no ha arrelat en el context polític espanyol.

La publicació ha destacat la identitat nacional com un dels grans “atractius polítics” pel que hi ha tensió entre el funcionament estatal i les de les seves regions, especialment Catalunya i País Basc. Financial Times ha insistit en que molts catalans i bascos han reclamat una identitat nacional diferenciada.

“Qualsevol intent de la dreta per tal d’activar la recerca d’un sentiment nacional pot suposar un problema immediat. Si els seus dirigents tracten d’aprofitar aquest orgull espanyol, corren el risc de perdre el suport de les dues regions més crucials. Al mateix temps, si s’apel·la exclusivament a la identitat nacional catalana i basca, es tanquen a la resta d’Espanya”.

L’esmentat diari també ha destacat que el conflicte entre Espanya i les regions perifèriques ha permès al PP protegir el seu flanc per la dreta sense “fer-li el joc” a un sentiment anti immigració.

L’esmentat article també ha detalla que Espanya, juntament amb Portugal i Irlanda és dels pocs països que han estat capaços de “resistir la marea” dels partits populistes d’extrema dreta i alhora, ha declarat que els espanyols en general, són partidaris de l’adhesió a la UE i no tenen problemes amb els immigrants.

Símbols nacionals

L’analista del Reial Institut Elcano, Carmen González, ha sostingut que el sentiment d’indentitat espanyol encara continua sent modelat per l’experiència de la dictadura: “L’ús excessiu dels símbols nacionals i de referències a la identitat nacional durant el franquisme va provocar un moviment contrari que encara persisteix”.

Alhora, això explica el fort sentiment de voler romandre a la UE ja que els ciutadans espanyols es veuen en UE. Una enquesta feta per l’Institut Elcano ha detallat que únicament un 10% dels ciutadans volen sortir de la UE i que es deu a que “s’associa amb modernitat i progrés”.

El Financial Times també vol destacar el partit polític de Vox i ha insistit que “té poc a demostrar fins al moment”, i ha titllat com a “falta d’èxit” la seva participació electoral en els darrers comicis.

Podemos

“El principal beneficiari polític de la crisi ha estat l’extrema esquerra, no l’extrema dreta. Des de la seva creació fa tres anys, el partit antiausteritat de Podemos ha sorgit com una poderosa força”, ha indicat el Financial Times encara que ha destacat que el perfil del votant del partit d’Iglesias res té a veure amb els partits d’extrema dreta “són població jove, educada i urbana, oberta a la immigració i dóna suport a la UE”.

L’autor de l’article, Tobias Buck, ha qualificat Espanya com un “blanc temptador per als partits polítics anti-UE i anti-immigració”, i ha assegurat que això es deu a la crisi immobiliària, la recessió, la desocupació i l’augment de la desigualtat.