La comissió bilateral entre l'Estat i la Generalitat es reunirà aquest dilluns a Barcelona per acabar de tancar l’acord sobre el nou model de finançament singular per a Catalunya pactat entre Esquerra Republicana, PSC i govern espanyol a canvi de la investidura de Salvador Illa com a president. A tres dies vista, alguns barons del PSOE ja comencen a alçar-se en armes. El president de Castella-la Manxa, el sempre crític Emiliano García-Page, ha denunciat aquest divendres que, per culpa dels casos de corrupció que asfixien Pedro Sánchez, el seu executiu està “més debilitat” i això genera “més barra lliure, negoci i cessions per a independentistes i socis”. És “molt greu” perquè aquest nou sistema de finançament “vulnera el principi d’igualtat entre espanyols, que és sagrat per a l’esquerra”, ha defensat.
“Ara els socis saquejaran encara més la unitat d’Espanya”, ha asseverat el baró manxec en declaracions als mitjans de Sacedón (Guadalajara). Ha criticat que hi hagi una “negociació apartada de la resta”, perquè “es tracta d’un privilegi conseqüència de xantatges obscens que són ara d’un grau extrem”. “És dolorós i indefensable”, ha sentenciat. S’ha expressat en la mateixa línia el govern de l’asturià i socialista Adrián Barbón, que en altres ocasions tampoc no ha amagat les seves crítiques al pacte entre republicans i el seu partit sobre el finançament de Catalunya. El conseller d’Hisenda d’aquesta comunitat autònoma, Guillermo Peláez, ha assegurat que el seu executiu “no admetrà cap privilegi ni perjudici per al Principat d’Astúries”. “Hem de concórrer en pla d’igualtat en la negociació del nou model de finançament”, ha exigit.
Els barons socialistes trenquen l’alto el foc assolit al congrés federal de Sevilla
La indignació d’aquests barons socialistes trenca amb l'alto el foc assolit el passat mes de novembre al congrés federal que el PSOE va celebrar a Sevilla. En aquell conclave, els socialistes van segellar en el seu ideari el "cafè per a tothom" en matèria de finançament autonòmic. Les diverses federacions van aprovar per unanimitat defensar un model de “singularitats” que compagini la negociació “multilateral” entre autonomies amb la “bilateral” entre comunitats i govern espanyol; i que es dirigeixi, en última instància, cap a un sistema “federal”.
És a dir, mesos després d'haver pactat amb Esquerra Republicana el finançament singular per a Catalunya, el partit de Pedro Sánchez advocava per un model que ha de “reconèixer les singularitats” de cada territori. Malgrat tot, els membres del PSC que sortien d'aquesta comissió també ho feien satisfets, perquè assenyalaven que poden continuar implementant l’acord de Salvador Illa amb els republicans.
El govern espanyol defensa un nou model de “singularitats”
Aquest divendres, diversos ministres han defensat el finançament singular per a Catalunya. Tant Félix Bolaños com Mónica García han assegurat que el govern espanyol "compleix" els seus compromisos, alhora que han recordat que l'acord s'emmarca en una reforma de la llei orgànica de finançament de les autonomies (LOFCA) per establir un nou sistema que atendrà les "singularitats" de tots els territoris; tal com advocava el PSOE en el seu congrés de Sevilla.
Per la seva banda, la vicepresidenta primera del govern espanyol i també candidata del PSOE a Andalusia, María Jesús Montero, ha afirmat que el govern espanyol "mai promourà cap acord ni política que suposi un greuge territorial" respecte a altres territoris. "El que el govern espanyol promou és un aprofundiment de les competències autonòmiques", ha dit, i el nou sistema implicarà "una igualtat d'oportunitats per a tots els territoris". Es tracta, segons Montero, de "federalitzar les competències en matèria de gestió tributària" perquè aquells territoris que les vulguin gestionar "ho puguin fer".
La reunió bilateral de dilluns
La reunió d'aquest dilluns entre els governs català i espanyol ha de servir per signar una proposició de llei conjunta del PSOE i ERC al Congrés per donar forma al pacte amb els republicans. La norma establirà que l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) serà l'encarregada de recaptar i gestionar tots els impostos de forma gradual a partir del 2026. Així, l'any vinent la Generalitat ja es farà càrrec de l'IRPF i altres figures tributàries menors. El text recollirà explícitament el respecte al principi d'ordinalitat, de manera que el reequilibri territorial dels recursos recaptats, la solidaritat interterritorial, no deixarà les comunitats amb més recaptació per sota de les que recapten menys, com passa ara en el cas de Catalunya i altres comunitats. Tal com informa l’ACN, per fer realitat el nou model, la iniciativa introduirà canvis a la LOFCA. Aquesta primera proposició de llei establirà la delegació a la Generalitat de la recaptació de l'IRPF i altres impostos com el de matriculació o l'IVA de les pimes.