Els fets de Coripe, on ahir es va afusellar simbòlicament el president a l'exili, Carles Puigdemont, són en realitat per al politòleg Ramon Cotarelo una resposta popular al discurs que va fer recentment l'exdirigent d'IU, Cayo Lara, quan va indicar que el PER el pagava Catalunya i per això va criticar els que simpatitzaven amb els independentistes. 

Cotarelo fa referència així a les declaracions de l'excoordinador general d'Izquierda Unida (IU) a Palma del Río, on va carregar de valent contra els jornalers andalusos que donen suport a la independència de Catalunya. En un discurs del passat 23 de març, assegurava que "és una irresponsabilitat" que "representants dels jornalers d’Andalusia donin suport a la independència de Catalunya". "Amb què pensen pagar el PER (Plan de Empleo Rural)?”, es va sincerar sense manies, en referència al subsidi agrari d'Andalusia i Extremadura.

"Estem parlant d’economia, de la caixa única de la Seguretat Social i que l’Estat ha de ser el garant de la solidaritat perquè si demà s’independitza Catalunya, després s’independitza Euskadi i Galícia... m’expliqueu què és el que quedarà aquí?”, va afegir. 

Davant aquest discurs, Cotarelo relaciona les paraules de Lara amb els fets de Coripe, que considera que en són "la resposta popular". 

En termes similars, s'ha posicionat el productor Josep Maria Mainat, que ha indicat que el PER costa als catalans "90.000€ cada any". "Allò d'ahir no era només odi, era pànic que ens independitzem", ha escrit a les xarxes socials.