Felipe González es manté en la línia de demonitzar l’amnistia. L’expresident del govern espanyol ha tornat a carregar durament aquest dilluns contra l’exoneració d’independentistes perquè, a parer seu, perdonar-los implicaria “donar-los la raó” i assumir que els catalans tenien tot el dret de celebrar el referèndum de l’1-O i que l’estat espanyol va actuar com a força repressora. Després de recordar que ell sí que s’ha manifestat a favor dels indults als presos polítics i que no va queixar-se de la reforma del Codi Penal, ha reivindicat el seu dret a sortir en tromba contra l’amnistia. “La primera resposta que s’havia de fer a les lleis de desconnexió havia de ser política; i el 155, que s’ha satanitzat, és pura política”, ha defensat en contraposició González.

L’expresident socialista ha fet aquestes declaracions en una entrevista a Antena 3, en la qual ha definit Josep Tarradellas com un “veritable exiliat”, a diferència, segons ell, de Carles Puigdemont. “Jo estava entre els molts que cridava 'Llibertat, Amnistia, Estatut d’Autonomia', a la plaça de Catalunya de Barcelona”, ha assegurat González; que també ha aprofitat per assenyalar que l’amnistia del 77 estava més justificada que una d’actual perquè “hi havia un canvi de règim”. Ha lamentat, així, que l’actual PSOE estigui disposat a atorgar a l’independentisme un protagonisme en l’aritmètica parlamentària del Congrés que, a parer seu, seria evitable si es posés d’acord amb el PP per governar l’Estat.

Tinc una edat com per no callar, i seria antidemocràtic que algú perdés el dret a dir la seva”, ha reivindicat Felipe González, davant les múltiples crítiques que ha rebut en les darreres setmanes per maleir constantment l’amnistia. Sí que s’ha mostrat contrari al lema “d’Espanya es trenca”, perquè “és molt més forta del que alguns s’imaginen”. “Però el que sí que passarà és que espatllarem la convivència”, ha reivindicat.

Les paraules de Felipe González han arribat l’endemà que l’expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero es declarés “a favor de l’amnistia”. L’expresident socialista, que acostuma a actuar com a escuder de Pedro Sánchez, va opinar que l’exoneració d’independentistes serviria per superar el Procés. I va reivindicar la constitucionalitat d’una llei d’amnistia. Va defensar que serviria, doncs, per superar el “conflicte polític gravíssim” que ha produït, a parer seu, una “divisió profunda” a l’Estat.

Zapatero va tancar la porta, però, a exercir el dret d’autodeterminació a Catalunya. Perquè “no és compatible” amb el programa del PSOE. Segons ell, amnistiar catalans sí que ho és perquè és “una institució de la qual disposen totes les democràcies homologables a l’espanyola”. Va recordar que des de la Segona Guerra Mundial hi ha hagut “desenes d’amnisties”. “No hi ha cap país occidental, democràtic, europeu, que hagi renunciat a l’amnistia; unes figuren a la Constitució i altres no”, va dir, a banda de declarar-s’hi a favor perquè afavoriria l’interès general dels ciutadans de l’estat espanyol. De fet, Zapatero va defensar els “canvis d’opinió” de Pedro Sánchez respecte a Catalunya en els darrers anys, i va argumentar que aquests canvis de rumb són imprescindibles quan es governa.