La Fundació Faes, el laboratori d’idees de José María Aznar que marca la línia més dura del Partit Popular, alimenta el discurs de Pablo Casado i se suma a les peticions d’aplicació preventiva de l’article 155 de la Constitució espanyola contra Catalunya.

En una nota editorial, feta pública aquest dilluns, Faes assegura que “no és veritat que calgui esperar que es cometin delictes per activar l’article 155 de la Constitució”. Segons aquest think-tank, qui té la missió de prevenir delictes és la policia, mentre que la funció de sancionar-los correspon als tribunals, per això considera que el que ha de fer el govern espanyol és actuar a partir del “supòsit de partida” de l’article 155, que és que una comunitat autònoma actuï “de forma que atempti greument contra l’interès general d’Espanya”. És a dir, que dona per fet que el Govern està atemptant greument contra l’interès general d’Espanya, malgrat que no hi hagi cap actuació policial ni judicial que ho corrobori.

Per la Faes, aquest supòsit ja és una realitat i per tant cal activar l’article que permet la liquidació de l’autogovern català. Per això, la fundació d’Aznar assegura que el problema no és que no hi hagi motius per activar el 155, sinó que el govern espanyol “no està en condicions de defensar l’interès general d’Espanya”.

Kale borroka “consolidada” a Barcelona

En la seva nota, on sense embuts ni respecte per a la presumpció d’innocència es refereix als presos polítics com a ”colpistes en presó preventiva”, la Faes fa seva la teoria d’una Catalunya sumida en la violència tot assegurant que, esperonada pel president de la Generalitat, Quim Torra, “a Catalunya ha nascut la kale borroka", tot assegurant que els CDR han desplegat “la violència al carrer”, que ja estaria “consolidada als carrers de Barcelona”.

La Faes carrega durament contra l’Executiu de Pedro Sánchez, bastit a partir d’una “coalició negativa de populistes d’esquerra radical i independentistes” a partir de “l’excusa d’una frase llançada en una sentència de la qual falsament es va dir que condemnava al PP per corrupció”.

Amb cert desesper, la Faes també enumera els avenços en la restitució de l’autogovern, com la reobertura del que anomena “ambaixades de Catalunya a l’exterior” o el fet que els Mossos d’Esquadra, al seu parer, són “objecte d’una direcció política” molt allunyada de la missió de garantir “un espai públic neutral”.