El Ministeri espanyol d'Afers Exteriors està desenvolupant en les últimes setmanes una estratègia per instruir ambaixadors i cònsols acreditats a Espanya en contra del 'procés' i per explicar-los la seva versió sobre la liquidació de l'autogovern català a través de l'aplicació de l'articulo 155 i, alhora, prevenir la presumpta "pressió i manipulació" a la que estarien sent sotmesos els cònsols a Catalunya.

Les reunions fetes amb ambaixadors i cònsols formarien part de l'ofensiva del ministeri d'Alfonso Dastis contra els cónsols que expressen opinions favorables a la independència i que ja s'ha cobrat els caps dels cónsols de Finlàndia, les Filipines, Bulgària i Letònia.

La primera de les reunions va tenir lloc a Barcelona el passat 31 d'octubre i a ella va anar-hi tot el cos diplomàtic i consular acreditat a Barcelona; la segona, el passat 22 de febrer, també a Barcelona, va reunir només els cònsols de carrera, i la tercera, el passat 28 de febrer, a Madrid, amb els ambaixadors acreditats. L'última reunió va tenir lloc després de l'anunci, avançat per El Nacional.cat, del cessament del consul honorari de Finlàndia, Joan Ginjaume, arran d'una trobada amb la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, on s'hauria abordat el procés independentista juntament amb altres temes.

Suposada "pressió insuportable"

Fonts oficials han admès que el motiu de les reunions seria fer front a la preocupació expressada per molts diplomàtics i cònsols honoraris per una suposada "pressió insuportable" que patien, especialment a Catalunya, perquè expressessin el seu suport al procés independentista.

Segons el ministeri, diplomàtics de carrera i cònsols honoraris a Catalunya haurien informat de reiterades peticions perquè fessin gestos favorables a la independència com portar banderes o insígnies, o participar en determinats actes.

Les fonts van precisar que a Catalunya hi ha 112 consolats, uns quaranta de carrera, representants diplomàtics dels països, i la resta, honoraris, en general empresaris o personalitats, que poden ser espanyols o estrangers amb especial vinculació al país que representen i la tasca de les quals és d'ajuda i suport als ciutadans d'aquest país.

"Mai amb funcions polítiques, només de suport als ciutadans," han precisat les fonts, que han detallat que alguns cònsols honoraris s'han extralimitat en les seves funcions i envaït camps "que no els corresponien".

Justificació del cessament del cónsol finlandès

És per això per la qual cosa el Ministeri d'Afers Estrangers ha retirat l'exequator (aprovació) a quatre cònsols honoraris en els últims mesos; l'últim el cònsol honorari de Finlàndia cessat amb efectes de l'1 de març.

L'empresari Albert Ginjaume, cònsol honorari de Finlàndia a Barcelona des de feia 19 anys, va ser destituït a petició del govern espanyol per exercir "activitats inadequades per a un cònsol honorari, que estan relacionades amb la situació política que viu Catalunya en l'actualitat", va informar fa dos dies l'ambaixada finlandesa en un comunicat.

Segons han detallat les fonts, el cònsol de Finlàndia no ha estat destituït per un error concret, sinó per la seva "conducta no exemplar en diversos camps fora del marc legal de caràcter polític".

A més, l'Ambaixada finlandesa havia rebut diverses advertències i "coneixia perfectament les raons" del malestar del Ministeri des de novembre, molt abans de rebre la nota verbal que feia oficial la retirada de l'exequator.

En defensa de Ginjaume va sortir la degana de l'Associació Consular a Barcelona, l'ambaixadora del Perú, Franca Lorella Deza, per lloar davant de l'ambaixadora de Finlàndia l'actuació del cònsol suposadament avalada pel gairebé centenar de cònsols membres de l'associació.

Segons les fonts, l'ambaixadora ha reconegut que va escriure l'esmentada carta per iniciativa personal i sense comptar amb el suport dels altres membres que "en cap moment no han manifestat la seva oposició o malestar" per la decisió d'Exteriors.

Amb la decisió de destituir el seu representant a Barcelona, Finlàndia s'uneix a Filipines, Bulgària i Letònia, que en els últims mesos hi han cessats els seus representants honoraris per activitats com manifestar-se a favor de la independència o difondre informació independentista.