L'exministre d'Exteriors d'Eslovènia, Ivo Vajgl, afirma que la resposta del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, obrint la porta a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució no és "la manera correcta" de respondre. "No pots ignorar la realitat, no pots fer-te a tu mateix ignorant de quina és l'essència del problema", avisa Vajgl. Segons el també eurodiputat liberal, Madrid "s'equivoca rebutjant el diàleg i utilitzant un llenguatge d'humiliació".

"La situació està bastant clara" i "el pitjor" que pot fer davant d'aquesta és "amenaçar" i "pensar en represàlies", diu Vajgl. A més, retreu al govern espanyol que no hagi reaccionat abans, "anys enrere", i assenyala, en aquest sentit, que "té responsabilitats". Per l'eslovè, l'anunci fet per Puigdemont dimarts és "correcte" i suposa una oferta "justa".

"Pensar en com pots destruir la confiança, com pots formalment humiliar l'altra part, són polítiques errònies", assenyala en una entrevista amb l'ACN l'exministre eslovè, que lamenta que el govern espanyol "sempre" ha preferit adoptar la resposta "repressiva" en lloc de "democràticament" intercanviar arguments per trobar una solució.

"L'única paraula que un pot fer servir és 'diàleg' i la gent ha de trobar un llenguatge comú a través del diàleg", afirma. En aquest sentit, creu que l'oferta de Barcelona és "justa" i, per contra, indica, no està "segur" que la resposta a aquesta oferta per part de Madrid "hagi estat la correcta o la més sàvia".

Sobre l'anomenada "via eslovena" cap a la independència, Vajgl opina que aquesta pot ser un exemple "per la seva disposició al diàleg i a trobar una solució". Amb tot, matisa que "cada nació en moments històrics tria la seva pròpia resposta als problemes". "Nosaltres ho vam fer a la nostra manera i espero que els polítics catalans i espanyols siguin capaços de trobar la seva pròpia via, una manera que porti a un acord sobre si Catalunya pot separar-se d'Espanya en un futur, i com", apunta.

El paper d'Europa

Quant a la posició o el paper de la resta d'Europa, l'eslovè destaca que "el missatge més important que tothom ha manifestat és la recerca d'una solució política" així com no deixar que la crisi catalana es converteixi en "una amenaça".

Vajgl diu que està "bastant segur" que tots els països europeus i l'opinió pública donen suport a una solució i un diàleg "democràtics" i a la cerca d'una solució apropiada per a la situació a Catalunya. Amb tot, assenyala que "un no pot tenir una resposta unificada" davant d'aquest tipus de situació. En aquest sentit, diu, "no podem esperar que Europa sencera, totes les faccions i partits polítics, responguin de la mateixa manera".