L'execució pressupostària real de l'Estat durant el període 2015-2018 va ser només d'un 65,9% a Catalunya, enfront del 113,9% a Madrid, fet que suposa que l'execució va ser superior a les inversions inicialment previstes, segons dades de la Intervenció General de l'Estat (IGAE) recollides pel Departament d'Economia de la Generalitat en un informe al que ha tingut accés La Vanguardia​. 

L'informe destaca que la situació s'allarga més enllà del 2015 i que té la base l'any 2013. La secretària de Finances Públiques, Natàlia Mas Guix, ha explicat al citat diari que en els darrers sis anys a Catalunya "una tercera part de les inversions no s'han executat tot i que estaven previstes al pressupost. En total es tracta de 2.214 milions d'euros que no s'han arribat a invertir a Catalunya.

L'informe sosté que en el conjunt de les comunitats les inversions executades van ser un 75,3% del previst, gairebé 10 punts per sobre del que es va executar a Catalunya, que queda per sota de la mitjana. El treball s'ha elaborat a partir de dades de la Intervenció General de l'Estat recopilats pel departament d'Economia de la Generalitat.

La inversió realitzada pels ministeris i els organismes autònoms en relació amb les empreses públiques és on les diferències són més acusades entre Madrid i Catalunya durant aquest període. En diversos missatges en el seu compte de Twitter, el conseller d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, ha denunciat aquest dimarts que la repercussió pràctica de dit informe és que s'han deixat d'invertir a Catalunya 2.214 milions d'euros en sis anys, prenent com a base el 2013.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, també ha reaccionat en una entrevista a RAC1, on ha considerat que aquesta manca d'inversió és un "ofec premeditat". Calvet ha lamentat que no es pressuposta "el que toca" i no es liquida el que s’ha pressupostat. I ha assegurat que això suposa “un doble càstig” que resta competitivitat a l’economia catalana.

Catalunya recull unes xifres d'execució pressupostària baixes en comparació amb Madrid però també amb la resta de l'estat espanyol: la mitjana d'execució del període 2015-2018 a Espanya és del 75,3% de la inversió prevista (a Catalunya és del 65,9%).

L'any 2018, per exemple, Andalusia havia de ser qui més volum d'inversió havia de rebre (14,6% del total regionalitzable), seguida de Catalunya (13,3%) i de Madrid (12,2%). Un cop executades les inversions, Madrid va acabar sent la comunitat líder en inversions, amb un 15,6% del total. Catalunya es va acabar situant al quart lloc del rànquing amb el 10,4%, lluny del 13,3% promès.

L'informe complet es pot consultar aquí: