La Comissió Europea rebutja "encoratjar" Espanya a obrir una investigació independent sobre la violència policial durant el referèndum de l'1-O. Així ho ha confirmat el comissari d'Interior, Dimitris Avramopoulos, en resposta a una pregunta parlamentària d'un eurodiputat suec del grup liberal que li va demanar què pensava fer davant de les imatges de l'actuació policial, i la "necessitat crucial" d'obrir una investigació "independent". 

"D'acord amb la llei de la UE, és una qüestió exclusivament dels estats membres garantir que compleixen amb les seves obligacions pel que fa als drets fonamentals derivats dels acords internacionals i de la seva Constitució nacional", assegura la Comissió Europea en resposta a l'eurodiputat Jasenko Selimovic, que és de Suècia, però d'origen bosnià. 

Segons Brussel·les, una investigació independent és "responsabilitat de l'estat membre implicat". "La Carta de Drets Fonamentals de la UE només s'aplica en la implementació de la llei europea", afegeix el comissari Avramopoulos, que també defensa que és Espanya la "responsable de mantenir la llei i l'ordre i protegir la seguretat interior".

A la resposta parlamentària, que data de finals de gener, la Comissió Europea també assegura que "més enllà dels aspectes legals" sobre l'1-O, "aquests són temps d'unitat i estabilitat, no divisió i fragmentació". 

Ús desproporcionat

En la seva pregunta parlamentària, datada del 3 d'octubre, l'eurodiputat Selimovic recordava que un total de 893 persones van resultar ferides l'1-O per l'actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. "El tema en qüestió, aquí, no és la independència de Catalunya, que és un afer domèstic espanyol, sinó la violència policial", assegurava l'eurodiputat. 

"Un ús tan desproporcionat de la violència policial s'ha d'investigar com cal, i de forma independent", afegia Selimovic, que instava la Comissió a "encoratjar les autoritats espanyoles a conduir aquesta investigació".