La detenció durant el mes d’agost del periodista suec Hamza Yalçin i l’escriptor alemany Dogan Akhanli a l’estat espanyol, per petició de Turquia, obre una fissura en la llibertat de moviment a Europa. Els eurodiputats Ramon Tremosa, Cecilia Wikström, Izaskun Bilbao, Gesine Meissner, Lieve Wierinck, António Marinho (tots ells d’ALDE), Mark Demesmaeker (Conservadors i Reformistes Europeus) i Josu Juaristi (Grup Confederal de l'Esquerra Unitària Europea/NGL) han demanat a la Comissió Europea (CE) accions.

Concretament li han demanat quines mesures prendrà perquè ciutadans europeus d’origen turc que discrepin amb el govern turc viatgin sense por de ser arrestats a l’estat espanyol o altres estats membres de la Unió Europea (UE). “Les autoritats alemanyes, a diferència d’Espanya, no han donat resposta a 4.500 peticions similars del govern turc”, expressen en la missiva dirigida a l’executiu comunitari.

En el text registrat aquest dimecres, els eurodiputats pregunten a la CE si està al cas dels esdeveniments ocorreguts i li demanen també què farà per alliberar el periodista Hamza Yalçin, empresonat al centre de Brians, on es troba després que l’Audiència Nacional descartés alliberar-lo. L’eurodiputada sueca Cecilia Wikström, una de les signants de la pregunta, afirma que cada dia que un escriptor o periodista és detingut “només per utilitzar la ploma com arma de defensa” dels drets i les llibertats dels ciutadans, “és un gran fracàs polític per Suècia i la UE”.

Wikström explica que exigeix una resposta de la CE sobre les mesures que està prenent per assegurar que tots els ciutadans suecs, “crítics d’Erdoğan o no”, puguin viatjar lliurement dins d’Europa sense arriscar-se a ser confiscats després d’una sol·licitud de Turquia. De fet, en el text que han dirigit a la Comissió, els europarlamentaris també li pregunten de quina manera garantirà la llibertat d’expressió i de lliure moviment de Hamza Yalçin per la UE, “llibertat a la qual té dret d’acord amb el Tractat de la UE”. 

Explicacions al govern espanyol

Per la seva banda, l’eurodiputat del PDeCAT Ramon Tremosa apunta que s’ha demanat a la CE “que defensi drets fonamentals” i que els periodistes “amb passaport d’un país de la UE siguin alliberats i no deportats". “Concretament fa 27 dies que Hamza Yaçil està detingut”, ha recordat l’eurodiputat, que acusa Rajoy d’actuar com “aliat” d’Erdoğan per les detencions fetes durant el mes d’agost a petició de Turquia.

Des del seu grup parlamentari, ALDE,  també s'ha exigit públicament que el govern espanyol doni explicacions "urgentment" per aquestes detencions. A la petició, hi afegeix l'enllaç d'un reportatge de POLITICO, on es critica l'actuació d'Espanya per aquests fets.