L’objectiu de La Moncloa no és combatre les fake news, sinó una cosa “més sofisticada”: les “campanyes de desinformació” de “potències estrangeres” com les que s’han vist als Estats Units, el Regne Unit o França. En aquest marc se situa el nou pla publicat ahir al BOE, preveu una estructura per vigilar la desinformació. Aquest comitè estarà presidit pel cap de gabinet Iván Redondo i el secretari d’Estat de Comunicació Miguel Ángel Oliver. Les notícies falses, avisen, són només un petit element i no el que perseguiran. Aniran darrere de campanyes organitzades.

De fet, fonts del Departament de Seguretat Nacional asseguren que ja n’han detectat, de campanyes de desinformació. No és el cas de les últimes campanyes electorals del 28-A i el 10-N, però sí en altres àmbits. Si bé aquestes fonts no volen entrar en més detalls per no complicar la vida al Ministeri d’Exteriors, sí que assenyalen que hi ha hagut “fortes” ingerències de tercers països i que a més “afecten la sobirania nacional”. També sospiten de campanyes de desinformació contra la vacunació amb motiu del coronavirus.

De fet, per justificar el seu pla, fan referència a les ingerències “provades” de la Rússia de Putin a processos electorals com les eleccions presidencials nord-americanes del 2016, les franceses del 2017 o el referèndum del Brexit. “Això ja ha passat i continua passant”, diuen des del Departament de Seguretat Nacional.

El pla publicat ahir al Butlletí Oficial de l'Estat, que ha generat polèmica, estableix que el Consell de Seguretat Nacional, el Comitè de Situació, la Secretaria d’Estat de Comunicació, la Comissió Permanent contra la desinformació -composta pel CNI o la direcció general de diplomàcia, entre d’altres- així com altres autoritats públiques competents treballaran contra la desinformació. En el document es contempla la possibilitat de “sol·licitar la col·laboració” d’organitzacions o persones del sector privat i la societat civil, com els mitjans de comunicació.

Hi ha quatre nivells d’actuació amb diferents tipus de mesures. Entre les mesures contemplades hi ha la realització “d’una campanya de comunicació pública dirigida per la Secretaria d’Estat de Comunicació en funció de la naturalesa de la campanya de desinformació”.

Des del Departament de Seguretat Nacional insisteixen que no perseguiran els continguts dels mitjans de comunicació, sinó campanyes "sofisticades" i ben organitzades de potències estrangeres en territori espanyol. I que el pla serveix per a respondre a aquestes i desfer-les.